Τα στοιχεία για τις απολύσεις δικαστικών και εισαγγελέων διαβιβάστηκαν στη Βουλή

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, διαβίβασε στη Βουλή τα στοιχεία για τους δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς που απολύθηκαν από την υπηρεσία.

Τα στοιχεία πήγαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σχετική με την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του Υπουργού, την τελευταία δεκαετία (2004-2014) έχουν απολυθεί, με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, 20 δικαστές και 14 εισαγγελικοί λειτουργοί, ενώ όσον αφορά την κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια, γίνεται γνωστό ότι την περίοδο 2005-2015 έχουν παυθεί από την υπηρεσία, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, 3 διοικητικοί δικαστές, 1 εφέτης ΔΔ και 2 πρωτοδίκες ΔΔ.

Σε ό,τι αφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά την τελευταία δεκαετία δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου σε βάρος δικαστικού λειτουργού.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθυμίζει ότι κάθε δικαστής και κάθε εισαγγελέας επιθεωρείται από ανώτατο δικαστικό λειτουργό με βάση την ποιοτική και ποσοτική απόδοση έργου για κάθε δικαστικό έτος, και διευκρινίζει πως κρίνονται πειθαρχικός για τυχόν παραπτώματά τους είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αναφορές πολιτών.