Τσίπρας: «Η πολιτική δεν είναι μόνο TikTok - O Σόιμπλε ήθελε να κρύψει τα δικά του λάθη»

Ο Αλέξης Τσίρας τοποθετήθηκε δημόσια σήμερα μόλις για δεύτερη φορά μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να έχει ενδιαφέρον μια ομιλία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολλά καίρια ζητήματα και συγκεκριμένα για τις Ευρωεκλογές υπογράμμισε ό,τι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε «σε όλη την Ευρώπη μία επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού» και συνέχισε «Εδώ και μία 15ετία η Ευρώπη περνάει μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννά τον φόβο και σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην ακροδεξιά. Η αριστερά να επαναπροσδιορίσει την πολιτική».

«Στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισσοροπήσει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει φθορές για θέματα που έγιναν έναν χρόνο πριν. Ο Μητσοτάκης τρέχει σε έναν στίβο μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», ανέφερε επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κινδυνεύουμε να έχουμε έναν αγώνα φοιτητικών εκλογών και όλοι να χάσουν», είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντίπαλο τον κανέναν. «Αν το ποσοστό που θα καταγράψει ο Μητσοτάκης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές, θα έχει πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, τόνισε: «Εμείς φτιάξαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Ρυθμίσαμε το χρέος. Αν δεν είχαμε όλα αυτά…». Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το μέλλον της οικονομίας, σημειώνοντας: «Έχουμε μία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Έχουμε και ένα σαράκι που μας τρώει. Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην ελληνική κοινωνία».

«Το 2007 η Ελλάδα ήταν περίπου στο 77% της Ευρωζώνης στο κατά κεφαλήν εισόδημα και το 2023 έχει κατρακυλήσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και το ερώτημα είναι αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. «Είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και την γεωπολιτική ασφάλεια και επεσήμανε: «Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμενα να είναι πιο δραστήρια στη διπλωματία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Η μία πρόκληση της εποχή η άμυνα, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά συστήματα».
Για τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές της πολιτικές αδυναμίες παρά για τις πολιτικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Για τις τακτικές της Τουρκίας και για το αν υπάρχει περίοδος συνεννόησης, είπε: «Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική: είτε κλιμακώνει την ένταση είτε τα μαζεύει. Διάγουμε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει έναν ισότιμο ρόλο με την Ελλάδα».

«Τα F-16 τα παίρνει και έχει στρατηγική η Τουρκία. Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με έναν γείτονα που γίνεται διαρκώς πιο ισχυρός;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», είπε επίσης.

«Ο Σόιμπλε ήθελε να κρύψει δικά του λάθη και δικές του αδυναμίες. Είχε τεράστια ευθύνη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που με εκπλήσσει είναι το θάρρος που είχε ο Σόιμπλε να πει κάποια πράγματα στα απομνημονεύματά του. Καταμαρτυρά ότι εγώ θα μείνω στην Ευρώπη και θα καταπολεμήσω τη λιτότητα είναι η απόλυτη αλήθεια». «Η Ελλάδα κατάφερε το 2018 κάτι που το 2015 ήταν ανέφικτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκα από αυτό που έκανα εδώ και 15 χρόνια. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έστειλε μήνυμα ότι «δεν είναι μόνο το TikTok η πολιτική».