Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει τα νέα Canadair» - Τριντό: «Εντυπωσιακή αλλαγή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, σε μια 48ωρη ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη από Ελληνα πρωθυπουργό μετά το 1983 και κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, έπεσαν και οι υπογραφές για τα 7 Canadair.

Οι δύο ηγέτες ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους, έχοντας στην ατζέντα τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Καναδά, την εμπορική συνεργασία των χωρών, την σύμβαση των Canadair για τις οποίες έπεσαν οι υπογραφές, καθώς και για την κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό.

Η παρουσία του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένη κυρίως στην ελληνική ομογένεια, καθώς τόσο σήμερα, κατά την διάρκεια της δεξίωσης από την κοινότητα στο Μόντρεαλ, όσο και αύριο κατά την επίσκεψή του στο Τορόντο, αναμένεται να κάνει αναφορά στην επιστολική ψήφο και να ζητήσει από τους Ελληνες της διασποράς να κάνουν την χρήση «του σημαντικού αυτού δικαιώματος που διευρύνει και ενδυναμώνει την δημοκρατία μας μέσω της πλατύτερης συμμετοχής και ταυτόχρονα διευκολύνει όσους έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν».

Θερμή χειραψία Μητσοτάκη - Τριντό στο Μόντρεαλ του Καναδά / Φωτογραφία EUROKINISSI

Τριντό: «Χαίρομαι που η φιλία μας έφερε εδώ τον Κ. Μητσοτάκη»

Στην έναρξη της συνάντησής τους, ο Τριντό σχολίασε την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στον Καναδά, κάνοντας λόγο για «αναπτυσσόμενους δεσμούς» των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να καλωσορίζω τον φίλο μου, Κυριάκο, στον Καναδά. Έχουν παρέλθει 41 χρόνια από τότε που Έλληνας Πρωθυπουργός ήρθε στον Καναδά και οφείλεται στη φιλία του πατέρα μου με τον τότε Πρωθυπουργό Παπανδρέου που αυτό συνέβη την πρώτη φορά. Συνεπώς, αυτή τη φορά χαίρομαι που η δική μας φιλία σας έφερε εδώ σήμερα. Αλλά η φιλία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας είναι πολύ βαθιά. Μία από τις πλέον υπερήφανες και επιτυχημένες κοινότητες της ελληνικής διασποράς είναι εδώ, στον Καναδά. Έχουμε βαθείς και αναπτυσσόμενους δεσμούς. Οι προκλήσεις στον κόσμο απαιτούν φίλους με κοινές αρχές και προοπτικές που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεργαστούν, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή είτε πρόκειται για μία από τις πραγματικές προκλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και αλλού, είτε πρόκειται για το πώς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επενδύσεις, ακόμη και μέχρι τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές με καλή συνεργασία. Έχουμε πολλά να κάνουμε, πολλά ακόμη να κάνουμε, αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενος που υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη εδώ. Χαίρομαι για την παρουσία σου εδώ, Κυριάκο» είπε.

Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Καναδάς στέκονται δίπλα υπερσπιζόμενοι την διεθνή τάξη»

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στον Καναδά, μετά από 41 χρόνια. Είναι πραγματική τιμή για μένα να επισκέπτομαι τον Καναδά και να περνάω αυτή την πολύ, πολύ σημαντική ημέρα μαζί με τον καλό μου φίλο, τον Πρωθυπουργό Trudeau, αλλά και να συναναστρέφομαι μία από τις πιο δυναμικές κοινότητες της ελληνικής διασποράς, την ελληνοκαναδική κοινότητα.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Βέβαια, όμως, είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των διμερών μας σχέσεων, να τονίσουμε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας σε περιόδους σημαντικών παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων. Η Ελλάδα και ο Καναδάς στέκονται δίπλα-δίπλα, υπερασπιζόμενοι τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Και βέβαια, θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και για τους οικονομικούς μας δεσμούς. Είναι μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Επίσης, θα είναι μια ευκαιρία να υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες που θα εδραιώσουν τη συνεργασία μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα -και υπάρχουν πολλές άλλες που περιμένουν- που θα προμηθευτεί τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, και θα είμαστε σε θέση να επικυρώσουμε και να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία σε λίγο.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά να συζητήσουμε σε μια επίσκεψη που έχει και πολιτική αλλά και συναισθηματική διάσταση για εμένα. Και μάλιστα, πρέπει να πω ότι βρήκα μια φωτογραφία σας το 1983, με τον πατέρα σας, όταν επισκεφτήκατε την Ακρόπολη. Ήσασταν πολύ νέος τότε, αλλά 41 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που μπορώ να περάσω αυτή τη σημαντική ημέρα εδώ μαζί σας και με την ελληνική κοινότητα»

Εκεί πήρε τον λόγο ο Τριντό για να πει πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι «μετριόφρων» γιατί τα όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία «είναι εντυπωσιακά».

«Αλλά πρέπει να πω ότι ο Πρωθυπουργός είναι μετριόφρων. Η αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο από αλλαγή- είναι εντυπωσιακή. Αυτό που έχετε καταφέρει να επιτύχετε όσον αφορά την οικονομική ισχύ της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικό και είμαστε ευτυχείς που συνεχίζουμε να έχουμε ρόλο στην απίστευτη ανάπτυξη που βιώνετε» είπε χαρακτηριστικά, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί για τα καλά του λόγια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμα στη σημαντική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στον Καναδά, καθώς και στη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συζητήθηκε επίσης η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην ανάγκη συντονισμού, ετοιμότητας και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και των μεγα-πυρκαγιών.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης μέσω της διαδυνδεσιμότητας.

Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, ενώ αναφέρθηκε στη στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό.

Επεσαν οι υπογραφές για τα Canadair, αύριο επαφές με επενδυτές
Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών οι δύο Πρωθυπουργοί παρέστησαν στην υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης επτά Canadair, τύπου DHC-515.

Μια συμφωνία ύψους 360 εκατ. που θα ενισχύσει σημαντικά την πολιτική προστασία. Τα πέντε από αυτά θα πάνε στην πυροσβεστική και τα άλλα δύο μέσω Ευρωπαϊκού συστήματος στην πολιτική προστασία.

Αύριο, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τορόντο όπου θα συναντηθεί με την ελληνική ομογένεια, ενώ θα έχει επαφές και με επενδυτές. Ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Οικονομικό κλαμπ του Καναδά όπου αναμένεται να κάνει αναφορά στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε η ΕΡΤ, καθώς και για επενδύσεις στη χώρα, κάτω από «ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικών περιβάλλον».

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις, με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Επεσαν οι υπογραφές για τα Canadair / Φωτογραφία EUROKINISSI

To πρόγραμμα Μητσοτάκη για αύριο (25/3) στο Τορόντο

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τορόντο, όπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τον επαρχιακό πρωθυπουργό του Οντάριο, Doug Ford.

Στις 18:30 (ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος σε εκδήλωση του Economic Club of Canada, όπου θα έχει συζήτηση με τον επιχειρηματία Nik Nanos. Θα ακολουθήσει συνάντηση με επιχειρηματίες και γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Στις 21:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ερευνητικό κέντρο στο Mars Discovery District.

Στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, πάντα σε ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε ομογενειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.