Κρίσιμα 24ωρα διαπραγματεύσεων στο Brussels Group

Εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και το αν θα χαλαρώσει κάπως ο ολοένα ασφυκτικότερος χρηματοδοτικός κλοιός όπου βρίσκεται η χώρα. Οι διαπραγματεύσεις επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση (το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως) συνεχίζονταν όλο το Σαββατοκύριακο με αμείωτους ρυθμούς σε κλίμα που κατά ορισμένες πηγές χαρακτηριζόταν αρνητικό και βαρύ από κάποιες άλλες χαρακτηριζόταν ως ιδιαίτερα δύσκολο, κατά τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Financial Times, η Αθήνα έθεσε την Δευτέρα, σήμερα δηλαδή, ως την τελική ημέρα για να «κλείσει» η λίστα η οποία στη συνέχεια, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα σταλεί για τελική γνωμοδότηση στην έδρα αυτών (δηλαδή στην ΕΚΤ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ) προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία για σύγκλιση Euro Working Group και Eurogroup.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες, που έχουν γνώση του καταλόγου που έστειλε η Αθήνα, οι νέες ελληνικές προτάσεις εμπεριέχουν παραχωρήσεις σε αρκετά σημεία οι οποίες συνάδουν με το πνεύμα των πιστωτών.  Ως χαρακτηριστικότερες αυτών αναφέρονται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει νέα έσοδα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τα δύο αυτά σημεία φαίνεται να ικανοποιούν, καταρχήν, τους πιστωτές, οι οποίοι, όμως, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι γιατί ορισμένοι άλλοι βασικοί άξονες των ελληνικών προτάσεων, όπως πχ είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν είναι σαφώς κοστολογημένοι και ποσοτικοποιημένοι, με τρόπο τέτοιο που να μπορεί κανείς να πει ότι όντως διασφαλίζονται τα έσοδα από αυτούς. Η εφημερίδα αναφέρει ως σημεία τριβής και τα εργασιακά, όπως και το ασφαλιστικό, τα οποία η κυβέρνηση φέρεται να έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή», αν και κατά ορισμένες άλλες πληροφορίες η Αθήνα έχει αρχίσει να συζητά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι στο οποίο πίεζαν οι πιστωτές.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, περί ύπαρξης τριβών και εντός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, οι οποίες, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, επικεντρώνονται μεταξύ του κ. Γ. Χουλιαράκη, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και της κ. Έλενας Παναρίτη, συμβούλου του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο κ. Χουλιαράκης, με τον οποίο οι πιστωτές, σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας, εξέφρασε έντονη δυσφορία για μέρος του περιεχομένου του καταλόγου το οποίο είχε αναλάβει να παρουσιάσει η κ. Παναρίτη.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διέψευδαν ότι υπάρχει τέτοιου είδους «ρήξη» στους κόλπους της ελληνικής αντιπροσωπείας αλλά και ότι το κλίμα είναι «αρνητικό» στο Brussels Group. Εντούτοις, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απέστειλε, αργά το βράδυ της Κυριακής, στις Βρυξέλλες δύο στενούς του συνεργάτες, αφενός για να έχει άμεση και συνεχή πληροφόρηση και αφετέρου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην συζήτηση, εφόσον παραστεί ανάγκη ή υπάρξει περιθώριο.

Όπως φαίνεται να κυλούν οι συνομιλίες, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός Eurogroup εντός της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα μοιάζει ολοένα δυσκολότερο καθώς είναι και η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών με αποτέλεσμα οι όποιες εργασίες στις Βρυξέλλες να σταματούν την Τετάρτη το βράδυ.  Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup παραπέμπεται για την επόμενη εβδομάδα, Μεγάλη Εβδομάδα για τους Ελληνορθόδοξους, και πιθανότατα για την 9η Απριλίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε η χρηματοδοτική θηλιά στο λαιμό της χώρας θα έχει σφίξει στο μη περαιτέρω καθώς την ίδια εκείνη ημέρα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 450 εκατομμύρια στο ΔΝΤ.