Οι διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Αργά το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε υπό τον Πρωθυπουργό η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο εξετάστηκε το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και  πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τα νομοσχέδια που αναμένονται εντός των επομένων εβδομάδων στην Βουλή είναι τα νομοσχέδια για:

-Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.

-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.

-Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

-Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.
Όσον αφορά στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λίγο πολύ, το κυβερνητικό ενημερωτικό σημείωμα επαναλαμβάνει όλα όσα είχαν δημοσιοποιηθεί και την περασμένη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και η λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Αθήνα. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί δια μέσου αυτών των συνεδριάσεων να κάνει «πολιτικό μασάζ», όπως λένε, ενόψει της επιπλέον πίεσης και των υποχωρήσεων που θα κληθεί περιατέρω να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει ο χρηματοδοτικός κλοιός.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα , η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.