Το «προβληματικό» δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Η διαδρομή των 230.000€ από το Μαϊάμι στην Αθήνα

Θολό παραμένει το τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ για το προεδρικό δάνειο στην εφημερίδα «Αυγή» και στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» με τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα να σταματούν στην εκταμίευση των χρημάτων και την αποπληρωμή του να παραμένει ασαφής.

Δύο σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες και αντικρουόμενες εκδοχές επικρατούν γύρω από τα χρήματα που δάνεισε ο κ. Κασσελάκης στα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την περίφημη αρχική διαρροή από τον κύκλο του προέδρου Κασσελάκη για το δάνειο στο ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση πέρασε γρήγορα στην κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων και των μισθών των εργαζομένων σε εφημερίδα και ραδιόφωνο για να φτάσει τώρα η υπόθεση του δανείου στην παραδοχή ύπαρξης μιας εταιρείας στο εξωτερικό ονόματι OSIOS LLC με έδρα το Μαϊάμι η οποία πέρασε στους λογαριασμούς της LEFT MEDIA ΑΕ συνολικά το ποσό των 230.000€ κατόπιν ενός ιδιωτικού συμφωνητικού που έδωσε το γραφείο του προέδρου, με τον κ. Κασσελάκη να υπογράφει ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.

Έκτοτε μεσολάβησε ένα δημοσίευμα το οποίο ουδέποτε διαψεύστηκε σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κασσελάκης είναι μέτοχος εταιρείας στις ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με νόμο του 2016 είναι παράνομο για όσους κατέχουν πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα στην Ελλάδα.

Στην τελευταία πράξη του δράματος όλα άρχισαν από την παρέμβαση του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιου Γεωργόπουλου ο οποίος αντέδρασε σε διαρροές σύμφωνα με τις οποίες, όπως σημειώνει, χρεωνόταν εκείνος τη διαρροή ότι ο κ Κασελάκης είναι παρανόμως ιδιοκτήτης εταιρείας στο εξωτερικό.

 

Ο κ. Γεωργόπουλος ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, στην ανάρτησή του επιχειρεί ουσιαστικά να αποκαθηλώσει την εικόνα του ευεργέτη και οικονομικά εύρωστου προέδρου που «σώζει» τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο εν μέσω εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να μείνουν απλήρωτοι.

Επιμένει, επωνύμως όπως σημειώνει, ότι τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθούν οι ανάγκες της μισθοδοσίας και της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και όπως σημειώνει σε συνομιλητές του τα χρήματα είχαν ήδη καταβληθεί στους εργαζόμενους, καθώς ο κ. Γεωργόπουλος είχε φροντίσει ο ίδιος να καταβληθούν στην LEFT MEDIA.

Εκταμίευση κρατικής χρηματοδότησης
Η αντίδραση από τη πλευρά του προέδρου Κασσελάκη είναι οργισμένη με πηγές της Κουμουνδούρου να μιλούν τώρα για μια απόλυση που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα αναφερόμενοι στο πρόσωπο του οικονομικού διευθυντή τον οποίο ο κ. Κασσελάκης θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Τα παραστατικά που έδωσαν στη δημοσιότητα από τη Κουμουνδούρου δείχνουν ότι οι 210.000€ κατατέθηκαν το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου στην LEFT MEDIA και μιάμιση ώρα μετά άρχισαν οι πληρωμές.

Παρ’ όλα αυτά ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος επιμένει ότι η αλληλουχία των πληρωμών και των εκταμιεύσεων δεν σημαίνει τίποτα καθώς τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, καθώς εκείνος είχε φροντίσει να εξασφαλιστούν τα χρήματα της μισθοδοσίας στην Αυγή και στο Κόκκινο εγκαίρως, με αποτέλεσμα το δάνειο να καθίσταται αχρείαστο αφού το ποσό έμεινε αχρησιμοποίητο όπως είπε.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργόπουλος είχε εισπράξει στα ταμεία του κόμματος την κρατική χρηματοδότηση στις 28/12 ημέρα Πέμπτη.

Διαδρομή του χρήματος
Από τα στοιχεία πάντως που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται πουθενά ο βασικός ισχυρισμός του κ. Γωργόπουλου για το πότε και μέσω ποιού λογαριασμού αποπληρώθηκαν τα χρήματα στον κ. Κασσελάκη.

«Το δάνειο επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής.

Ποιος διέρρεε, λοιπόν, ότι ακόμα το δάνειο δήθεν δεν έχει επιστραφεί;» ρωτά υπαινικτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Γεωργόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στο κόμμα τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης πίεσε ο ίδιος επισταμένως τη διοίκηση της LEFT MEDIA να ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη τον καταθετικό λογαριασμό στον οποίο θα του  επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλε – 20.000€ στις 21/12 και 210.000€ στις 29/12.

Τα χρήματα που εξασφάλισε το κόμμα προς τα κομματικά Μέσα πέρασαν σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο μέσω Εθνικής Τράπεζας από την LEFT MEDIA την επόμενη ημέρα 5/12 στον πρόεδρο του κόμματος.

Ωστόσο αυτό που δεν έγινε γνωστό τόσο από τη LEFT MEDIA όσο και από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη είναι ο τρόπος με τον οποίο και πότε επιστράφηκαν τα χρήματα στον πρόεδρο με τη ροή του δανείου να χάνεται για την ώρα σε αυτό το σημείο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και η αναφορά του κ. Γεωργόπουλου σε εξωχώρια εταιρεία που παραπέμπει ευθέως σε φορολογικούς παραδείσους με τους συνεργάτες του κ. Κασσελάκη να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για offshore αλλά η εταιρεία υπόκειται και σε φορολογία 50% στο Μαϊάμι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που έγιναν και οι αρχικές διαρροές για το προεδρικό δάνειο πηγές από της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι αίτημα για δανεισμό είχε γίνει και προς τους 36 βουλευτές του κόμματος οι οποίο κλήθηκαν να συνεισφέρουν οριζόντια με το ποσό των 10.000€ σε μορφή άτοκου δανείου με μόλις 4 τελικά τότε να καταφέρνουν να εκταμιεύσουν το ποσό.

Εσωστρέφεια και ανησυχία στους εργαζόμενους
Το θέμα πάντως από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις αλλά και μεγάλη αναστάτωση στους ήδη αναστατωμένους εργαζόμενους της Αυγής και του κομματικού ραδιοφώνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την ίδια ημέρα που προέκυψε η αρχική διαρροή περί δανεισμού του κόμματος, η ίδια η διαρροή άφηνε υπαινιγμούς για την οικονομική διαχείριση των δυο προηγούμενων γραμματέων του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στις συζητήσεις μάλιστα είχε εμπλακεί και το όνομα του κ. Τσίπρα καθώς επικάθονταν η αχλή της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης περιόδου, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου το οποίο υπενθύμιζε σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα δεν είχε οφειλές στις τράπεζες και ότι τα οικονομικά στοιχεία ήταν σε γνώση και της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο οποίοι εδώ και δυο μήνες βρίσκονται εν μέσω μιας παραφιλολογίας περί διαρθρωτικών αλλαγών και εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας και εν μέσω φημών ακόμη και περί κλεισίματος του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» ή και αξιοποίησης από την πλευρά του κ. Κασσελάκη σταθερού και άυλου περιουσιακού στοιχείου  του ΣΥΡΙΖΑ

Ενόχληση
Η ενόχληση πάντως παραμένει μεταξύ κορυφαίων στελεχών για τη μετάλλαξη που υφίσταται το κόμμα.

Το ζήτημα των προεδρικών χειρισμών τόσο του ίδιου του κ. Κασσελάκη όσο και των συνεργατών του έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό καθώς οι χειρισμού που γίνονται εκθέτουν όπως σημειώνουν οριζόντια τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το διχαστικό και πολωτικό κλίμα που επικρατεί και στη βάση και μεταξύ κορυφαίων στελεχών αποτυπώθηκε και στο Συνέδριο όταν ο Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα έγινε αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών των οπαδών Κασσελάκη

«Όσες και όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι δεν υπονόμευσαν τη δημόσια εικόνα μας οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή ότι το κόμμα δανείστηκε από τον Πρόεδρο και μάλιστα μέσω αλλοδαπής εταιρείας, πιστέψτε το» είπε ο κ. Ραγκούσης δεχόμενος παρατεταμένα γιουχαΐσματα.