Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες

«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει το χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στον ρυθμό τους”, όπως είπε, ενώ ζήτησε από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.

Όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επανέλαβε την δέσμευση για μόνιμη λύση από το 2025 σε συνεννόηση με τους αγρότες εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει μόνιμη επιστροφή με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος.
Αναφορικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού», όπως είπε.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό υπογράμμισε ότι «θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ», ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το εάν θα δοθεί κάποιο επίδομα στους ευάλωτους συμπολίτες μας την περίοδο του Πάσχα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω».

Αναφορικά με τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δήλωσε πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη ΝΔ, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο», ενώ ξεκαθάρισε ότι “για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων, σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν”.
“Όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη ΝΔ, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού”, πρόσθεσε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια το χαρακτήρισε “κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ” και έκανε λόγο για “πολύ αυστηρές προϋποθέσεις” που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι “ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο», όπως είπε.
Διαμήνυσε παράλληλα πως «αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει».

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές τόνισε πως η ΝΔ θα καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό και δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο celebrity», υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ εξέπεμψε μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου λέγοντας “καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη. Σκοπεύω και να περιοδεύσω και να εξηγήσω στους πολίτες γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές”.

Όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου σχολίασε ότι “είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ και βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη ΝΔ” και επανέλαβε ότι “αυτό το οποίο είναι ασυγχώρητο όμως είναι το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα».

“Και γι’ αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους», πρόσθεσε.