Πυκνώνουν οι διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - Οι κλειδωμένοι και τα ονόματα για νέες εισόδους

Μπορεί οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να είναι ακόμα μακριά, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι σε φάση προετοιμασίας για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, το οποίο είναι υπό κατάρτιση.

Γι’ αυτό και οι μέρες που ακολουθούν αυτή την εβδομάδα θα είναι μέρες επαφών για τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα περάσουν από εκεί μια σειρά στελεχών που έχουν «κλειδώσει» την παρουσία τους στη γαλάζια ευρωλίστα. Ήδη, άλλωστε, έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά οι υποψηφιότητες της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου και του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» και θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του στενού του συνεργάτη και διευθυντή του γραφείου Τύπου του Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση« στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου σήμερα θα βρει τέσσερις πρώην επιτρόπους της Ελλάδας στην Ε.Ε., τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Σταύρο Δήμα, τη Μαρία Δαμανάκη και την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ θα παρέμβει και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ομοίως στις 9 και 10 του μήνα, το ΕΛΚ διοργανώνει δύο εκδηλώσεις με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με «μπροστάρη» τον επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη και παρέλαση στελεχών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Οι «κλειδωμένοι»

Για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, όπως μεταδίδει και το protothema.gr, ήδη έχουν κάνει επαφές στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο διευθυντής του γραφείου του Γιάννης Μπρατάκος, ο σύμβουλός του Θανάσης Νέζης και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται και σύσκεψη επί του θέματος. Στόχος είναι ως το τέλος του μήνα να έχει σχηματοποιηθεί ο βασικός «καμβάς» του ψηφοδελτίου.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα και αρχής γενομένης από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, νέα θητεία αναμένεται να διεκδικήσουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος αυτές τις μέρες περιόδευσε στα μπλόκα των αγροτών, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία προ ημερών συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη, με τα ως τώρα δεδομένα δύσκολο μοιάζει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αν και εκκρεμεί ένα ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. Εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να μείνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ το 2019 έχει διαγραφεί από το κόμμα έχει χαράξει ρότα για άλλες πολιτείες.

Από εκεί και πέρα, «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες. Ομοίως σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψηφίου βουλευτή με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές Ναπολέοντα Μαραβέγια. Μένει να φανεί αν θα περιληφθούν εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο δύο πρόσωπα που «πλασαρίστηκαν» ψηλά στη σταυροδοσία το 2019, ήτοι ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βίκυ Φλέσσα.

Νέες είσοδοι

Έντονη συζήτηση υπάρχει για την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρώτη περιφερειακή σύμβουλο ανά την Ελλάδα Βούλα Πατουλίδου, αν και δεν υπάρχει κάτι οριστικό, ενώ από τη Θεσσαλονίκη ακούγεται έντονα και το όνομα του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ο οποίος είχε προσεγγιστεί και για τις εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσαπατάκης δεν διαψεύδει τα σενάρια σε συνομιλητές του και συνιστά υπομονή.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Γιώργου Αυτιά. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής, ενώ ο ίδιος έχει ξεκινήσει επαφές και περιοδείες σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται αβέβαιο να έκανε αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να τον «προφυλάξει». Ο κ. Αυτιάς έχει προσκληθεί τον Απρίλιο στην παρέλαση που θα γίνει στη Νέα Υόρκη για την εθνική μας επέτειο. Επίσης, εφόσον περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, εκτιμάται ότι θα «συμπορευθεί» με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Από εκεί και πέρα, προ ημερών την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε η πρώην βουλευτής Πειραιώς της ΝΔ και συμπαρουσιάστρια εκπομπής στο Mega Νόνη Δούνια, η οποία έχει πάρει και αυτή τον δρόμο για το ευρωψηφοδέλτιο. Ομοίως, ακούγεται το όνομα της πρώην δημάρχου Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, αλλά και του αστυνομικού συνδικαλιστή Γιώργου Καλλιακμάνη. Ένα πρόσωπο που επίσης ακούγεται έντονα είναι ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος για μια περίοδο χρημάτισε διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, πλην όμως αποχώρησε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξαπολύει πυρά για τις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ ως προς την εξωτερική πολιτική. Ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος σε συνομιλητές του λέει ότι δεν έχει κάνει κάποιο ραντεβού.

Ακούγεται, επίσης, ότι θα υπάρξει στο ψηφοδέλτιο ένα πρόσωπο με «καταδρομικά» χαρακτηριστικά που παραπέμπει σε ανώτατο στρατιωτικό. Το όνομα του πρώην Α/ΓΕΣ και υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ακούγεται, αν και ο ίδιος δεν μοιάζει τόσο «ζεστός» στο σενάριο της διεκδίκησης μιας έδρας στην Ευρωβουλή. Ένα άλλο πρόσωπο που έχει ακουστεί είναι ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης.