Παρόντες στην Agrotica Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και Χαρίτσης

Περιοδείες και συναντήσεις με εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι προοδευτικές δυνάμεις, καθώς στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταβεί για τις ανάγκες της κλαδικής έκθεσης Agrotica οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλακης και της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Κινούμενοι παράλληλα εντός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ από το πρωί και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την υποστήριξη των αγροτών, παρά και τα χθεσινά νέα μέτρα ενίσχυσης προς τον κλάδο, παρουσιάζοντας παράλληλα τις θέσεις τους για τον πρωτογενή τομέα, σε ένα άτυπο ντιμπέιτ με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές. Οι συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, ιδίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, με επίδικο τη δεύτερη θέση στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, εντείνουν και την κινητικότητα των πολιτικών αρχηγών, που θα έχουν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση της ΔΕΘ στις 11 το πρωί και ακολούθως να περιοδεύσει στα περίπτερα της κλαδικής έκθεσης, έχοντας προγραμματίσει συναντήσεις με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων ΣΕΑΜ, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ και την Ένωση Κατασκευών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος.

Από πλευράς του, στις 12 το μεσημέρι θα αφιχθεί στην κλαδική έκθεση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Κουλούρα Ημαθίας, σε ένα από τα σημεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ από τις 10 το πρωί θα βρίσκεται στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, περιοδεύοντας στην αγροτική έκθεση.

Πέρα από τις περιοδείες και τις… εντυπώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανήλθε χθες σε επίπεδο προτάσεων για τον αγροτικό κλάδο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρει σε ανάρτηση του πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πραγματικότητα «θέλει μόνο να αγοράσει λίγο χρόνο ησυχίας».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση σημαίνει να προτείνεις λύσεις για τα προβλήματα. Μελετημένες και κοστολογημένες. Αυτό έκανα την Τρίτη. Πρότεινα οκτώ απόλυτα κοστολογημένα μέτρα που αντιμετωπίζουν συνολικά τα επείγοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Μέτρα δίκαια, που ΔΕΝ κοστίζουν περισσότερο από 360 εκατομμύρια και επιτρέπουν στους αγρότες μας να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελλάδα. Ο κύριος Μητσοτάκης, αφού έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ειρωνευτεί τα μέτρα που προτείναμε- βλέποντας το αγροτικό κίνημα να μεγαλώνει- ανακοίνωσε μια απλή παράταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όχι μόνιμη, όπως προτείναμε, αλλά για έναν χρόνο. Στην πραγματικότητα θέλει μόνο να αγοράσει λίγο χρόνο ησυχίας. Καλώ, λοιπόν, τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει ΚΑΙ τα οκτώ μέτρα που προτείναμε. Τον καλώ να επιστρέψει στους αγρότες αυτά που τους «κλέβει» η πολιτική της αισχροκέρδειας που υιοθετεί.

Άγχος για την κοστολόγηση

Σημειωτέον ότι ο κ. Κασσελάκης πρότεινε προχθές μια δέσμη μέτρων για την στήριξη του αγροτικού κλάδου, περιλαμβάνοντας τα εξής:

1. Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
2. Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα.
3. Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
4. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
5. ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
6. Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
7. Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.
8. Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Η κριτική, ωστόσο, αναφορικά με την κοστολόγηση τους, η οποία ασκείται έντονα προς την Κουμουνδούρου τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης να προσδιορίσει χθες το κόστος του πακέτου μέτρων που προτείνει στα 360 εκατομμύρια ευρώ, επιμένοντας για το ρεαλιστικό της εφαρμογής τους.

Πέρα από τα αντίπαλα πυρά, το ζήτημα της κοστολόγησης των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης επηρεάζει καταλυτικά την αξιοπιστία και την επαναφορά του κόμματος σε τροχιά εξουσίας, γεγονός που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαροπουλο, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης φέρεται να υπενθύμισε στον κ. Πολάκη πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε μιλήσει όχι για διπλασιασμό των αμοιβών, αλλά για 2.000€ αρχικό μισθό τις νέους γιατρούς, πολύ περισσότερο όταν αυτά εξαγγέλθηκαν χωρίς να έχει αποφασίσει σχετικά το Συνέδριο του κόμματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε πως ο διπλασιασμός των αμοιβών των υγειονομικών κοστίζει 2,5δις. Και υπό αυτήν την οπτική, «να πούμε και διπλασιασμό και τριπλασιασμό των αμοιβών, αλλά να πούμε και από που θα τα βρούμε» φέρεται να παρατήρησε ο κ. Ραγκούσης, με αποτέλεσμα νέα έκρηξη του Βουλευτή Χανίων. Ο κ. Πολάκης φέρεται να απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλώς υπόσχεται το διπλασιασμό αμοιβών και ότι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα, χωρίς, όμως, να προσδιορίζει επακριβώς τις πηγές. «Πρέπει να υπάρχει κοστολόγηση θέσεων τις και προτεραιοποιηση. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης» φέρεται να δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προκειμένου να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε λογικές κόμματος διαμαρτυρίας.