Ικανοποίηση για την επιστολική ψήφο εξέφρασαν φορείς του απόδημου ελληνισμού - «Το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές»
Την ικανοποίησή τους για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές εξέφρασαν εκπρόσωποι Ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές.
Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο φορείς του Απόδημου Ελληνισμού, εκπρόσωποι συλλόγων ΑμεΑ και φοιτητικών συλλόγων χαιρέτησαν την άρση των νομικών και πρακτικών εμποδίων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ελληνικής συνομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας, Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, είπε πως η «επιστολική ψήφος αποτελεί κανόνα στην Γερμανία και είναι θετική η υιοθέτηση από την Ελλάδα. Λύνει προβλήματα και επιτρέπει σε όσους έχουν πρακτικά προβλήματα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές γιατί οι οι ομογενείς πρέπει να διαμορφώνουν το μέλλον της πατρίδας μας».
Η κ.Σέτα Θεοδωρίδου πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Γαλλίας και περιχώρων σημείωσε πως «ικανοποιούνται τα δύο αιτήματα της ομογένειας για την άρση των νομικών και πρακτικών εμποδίων. Είμαστε υπέρ του νομοσχεδίου και πρέπει να καθιερωθεί και στις εθνικές εκλογές» ενώ αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος της κοινότητας Αλεξάνδρειας, Στέφανος Ταμβάκης.
Τις προωθούμενες ρυθμίσεις χαιρέτησαν ο Βασίλης Κουτσιανός πρόεδρος της συνομοσπονδίας ΑμεΑ και ο κ. Κωνσταντίνος Σίμψης πρόεδρος της ομοσπονδίας Κωφών.
Ενστάσεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής στο Καποδιοστριακό, Χρυσούλα Λεμπέση. «Τοποθετούμαστε αρνητικά. Η επιστολική ψήφος εντείνει την αποξένωση και την παθητική στάση στις εκλογές. Αντίδραση από τον καναπέ. Αν η κυβέρνηση ήθελε να διευκολύνει θα κάλυπτε τα έξοδα μεταφοράς προς και από τα εκλογικά κέντρα και θα κρατούσε κλειστά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα 2 μέρες πριν και 2 μετά».
Από την άλλη ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών στο Δημοκρίτειο, Γιώργος Σταυρόπουλος, εξέφρασε τη θετική άποψη για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου ζητώντας παράλληλα αυξημένες εγγυήσεις για την προστασία της μυστικότητας της διαδικασίας.