Bloomberg για Κασσελάκη: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs δεν αποδίδει

Με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με έναν “απόφοιτο” της Goldman Sachs δεν αποδίδει» το Bloomberg σχολιάζει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όμως πριν συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να πείσει το ίδιο του το κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο δείχνουν θολές» σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Ο Στέφανος Κασελάκης ήταν μια αταίριαστη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ και σχεδόν ανάγκασε τη χώρα να βγει από το ευρώ το 2015. Ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν πρακτικά άγνωστος πριν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και επικράτησε μόνο λόγω του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, ο οποίος δεν υποστήριξε κανέναν από τους υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικεφαλής κόμματος του οποίου οι απόψεις – υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων και καθιέρωση των stock options για εργαζομένους – ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους ακτιβιστές της παλιάς σχολής, των οποίων προσπαθεί τώρα να ηγηθεί. Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Bloomberg.

Όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, όταν βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% στις εθνικές εκλογές, ενώ στην καλύτερη επίδοσή του στις ευρωεκλογές – ένα χρόνο νωρίτερα – το κόμμα υποστηρίχθηκε από περίπου 27% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, στις πιο πρόσφατες εθνικές κάλπες του Ιουνίου, η υποστήριξη αυτή είχε συρρικνωθεί σε λιγότερο από 18%, με το κόμμα να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 12% ή και χαμηλότερα.

«Ανέλαβα μόλις πριν από τρεις μήνες», δήλωσε ο Κασσελάκης στο Bloomberg. «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ότι θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Το Bloomberg κάνει μία ανασκόπηση στα γεγονότα που έφεραν τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας ως καθοριστικό παράγοντα την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει εκτός της προεκλογικής μάχης, «μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από τα μέλη του κόμματος ως έλλειψη υποστήριξης προς την Αχτσιόγλου, επιτρέποντας στον Κασελάκη να κερδίσει εύκολα». Επίσης αναφέρεται στην κατευθύνση που δείχνει να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

«Μετά το τραύμα των χρόνων της κρίσης, υπάρχει μια κάποια λογική στις προσπάθειες να μετακινηθεί το κόμμα πιο κοντά στον κεντρώο χώρο. Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία δημοσιονομικής πειθαρχίας για να αναδυθεί [η χώρα] από την κρίση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και με εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3% φέτος – ποσοστό που ξεπερνά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Ωστόσο, χωρίς το χάρισμα του Τσίπρα, το κόμμα καταφέρνει να χάνει τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του χωρίς να πείσθει τους μετριοπαθείς να μετακινηθούν από το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Ο όρος ‘ριζοσπαστική αριστερά’ δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά», λέει ο Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτό που θέλει να πει είναι ‘πρωτοποριακή αριστερά’. Η αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που θα κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα». O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ταυτίζεται πλήρως με αυτόν τον ορισμό. «Όλη μου η ζωή και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική έχει υπάρξει ριζοσπαστική – πρωτοποριακή», αναφέρει χαρακτηριστικά.