Φλωρίδης: «Όλη η φροντίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πώς θα προστατεύσει τους εγκληματίες» - Ένταση και βαριές κουβέντες από Τσακαλώτο και Πολάκη

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Φλωρίδης εξέφρασε την άποψη πως επί δεκαετίες στη χώρα, υπό την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων, οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από την πολιτεία για αλλαγές στο Ποινικό Σύστημα έτειναν να προστατεύουν τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν και όχι των θυμάτων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως σταδιακά ξεχάστηκε πως, εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν, υπάρχουν και αυτά των θυμάτων, θέση που προκάλεσε αντιδράσεις και σφοδρή αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολίτες επιθυμούν να μην τους κλέβουν ληστές, να τους βιάζουν τα παιδιά τους, να τους συκοφαντούν. Αυτά αγνοήθηκαν για πολλά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φλωρίδης, προκαλώντας ένταση στην αίθουσα και αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να φωνάζει από τα έδρανα «ντροπή».

Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Κύρια φροντίδα σας ήταν πώς θα προστατεύσετε του εγκληματίες

«Σας ενοχλεί, γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πώς θα προστατεύσετε τους εγκληματίες, καμία φροντίδα για τα θύματα» απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019, παρατείνοντας τη λειτουργία της Βουλής για μία εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες στο αρχείο. Η φροντίδα σας ήταν πώς 5.000 υποθέσεις κακουργηματικές να πάνε στο αρχείο. Μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 15 χρόνια, να αθωωθούν, γιατί μετατρέψατε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα».

«Αυτό κάνατε, στο όνομα του λαού το κάνατε αυτό; Των εργαζομένων; Όχι, αλλά των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που στην υγεία των κορόιδων καταργήσατε δίκες την ώρα που θα είχε δικαστικές αποφάσεις με απειλή ποινής. Αποχαιρέτησαν, βγάζοντας το καπελάκι τους. Στο όνομα του λαού τα κάνατε αυτά;» είπε μέσα σε ένταση ο υπουργός, και συνέχισε: «Αυτό που αλλάζει, και το καταπληκτικό είναι ότι δημοσιοποιήθηκαν οι κώδικες και περιμένω την ανακοίνωση του κόμματός σας για τους κώδικες, γιατί δεν μιλάτε; Γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω, που λέει, επιτέλους, θα προστατεύσει την κοινωνία από την εγκληματικότητα».

Ένταση και βαριές κουβέντες

Αμέσως προκλήθηκε ένταση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνει τον λόγο και να μιλά για αυταρχισμό, λαϊκισμό και ακροδεξιό λόγο.

«Ο κ. Φλωρίδης απέδειξε ότι είναι δυνατόν να πας από το προοδευτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ στην ακροδεξιά της ΝΔ, χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο φιλελεύθερης δεξιάς. Είχα πολύ καιρό να ακούσω στη Βουλή τέτοιον ακροδεξιό λόγο. Από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή είχα να ακούσω» είπε, και πρόσθεσε: «Πίστευα ότι τα πιστοποιητικά με χυδαίες αναρτήσεις στο facebook εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αρκετά, αλλά φαίνεται ότι σας αδικώ, πιστεύετε στην ακροδεξιά».

«Όταν δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή αυτά που κάνατε και αποτελούν περιεχόμενο της πολιτικής σας δεν μπορείτε να τα υπερασπίσετε, καταφεύγετε στους χαρακτηρισμούς. Βολική αντίληψη της Αριστεράς που κατάντησε εκεί που κατάντησε» απάντησε σκωπτικά ο κ. Φλωρίδης, και συνέχισε: Εσείς ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία που έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αριστερά ονομάζετε ό,τι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ό,τι έχετε να πείτε εδώ για ακροδεξιά να τα πείτε στον Κοντονή που τα λέει αυτά. Ποιος είναι ακροδεξιός, αυτός που φέρνει τη νομοθεσία να υπερασπίσει τα θύματα ή αυτοί που διαπλέκονται με την ολιγαρχία για να την απαλλάξουν από τα αδικήματα; Γι’ αυτό δεν αντέξατε το κόμμα σας και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα. Υπήρξατε όμως εκεί…».

Πολάκης σε Φλωρίδη: Γελωτοποιέ του Μητσοτάκη

Την ώρα που εξελισσόταν η κόντρα Φλωρίδη-Τσακαλώτου, ακούστηκε εκτός μικροφώνου ο Παύλος Πολάκης να σχολιάζει, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Γελωτοποιέ του Μητσοτάκη. Να πει για κατάντια της Αριστεράς;»

Για να παρέμβει αμέσως ο προεδρεύων Β. Βιλιάρδος: «Αυτό που κάνετε τώρα είναι κατάντια! Αυτό είναι κατάντια».

«Γιατί άλλαξε ο κ. Κοντονής θέση; Δεν μας απασχολεί! Είναι ενδεικτικό του γεγονότος και των αντιδράσεων το γεγονός ότι ο υπουργός ξεκίνησε ομιλία, έφτασε στην κρίση του 2010. Έναν Φλωρίδη που ήταν υπουργός και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, είναι συνωνυμία ή ο ίδιος; Μπορεί να είναι συνωνυμία γιατί ήταν στο ΠΑΣΟΚ, εσείς είστε ακροδεξιός», είπε ο Γ. Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα Πολάκη-Πλεύρη

Στο σημείο εκείνο τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος χαρακτήρισε προκλητικό να μιλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα.

«Ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα την κάνατε πλημμέλημα; Ποιος ο δικαιοπολιτικός λόγος που και υποβρύχια παραγράφηκαν τα αδικήματα. Δεν θα κρύβεστε πίσω από νομοπαρασκευαστικές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό τον Καλογήρου. Είστε περήφανοι που κατηγορούμενοι που τα δικαστήρια κρίνανε ότι συντρέχουν οι συνθήκες παραγράφηκαν τα αδικήματα; Στην ενεργητική δωροδοκία ποιος ήταν ο λόγος;» αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης, και πρόσθεσε: «Πείτε ό,τι θέλετε σε αυτά, αλλά ότι η δωροδοκία από κακούργημα έγινε πλημμέλημα είναι κάτι που θα σας συνοδεύει. Δεν είναι αθώο κομμάτι. Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή υπήρξε πλαίσιο τέτοιας χαλάρωσης ποινών που χάθηκε η γενική πρόληψη που πρέπει να υπάρχει. Αυτή τη στιγμή, πραγματικά, δεν υπήρχε αίσθηση όσων δικάζονταν ότι θα καταδικαστούν».

Το «γάντι» επιχείρησε να σηκώσει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας και, παρότι δεν ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ζήτησε τον λόγο ν’ απαντήσει.

«Είμαι προσβεβλημένος με τον κ. Πλεύρη, από τα ψέματα που είπατε. Ακούστε, αυτό που ψηφίστηκε τότε, αφορούσε τη μετατροπή κακούργημα σε πλημμέλημα τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι όπως το πετάξατε είναι σα να καθαρίσαμε πολιτικούς προϊσταμένους. Είπατε αισχρά ψέματα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, για να δικαιολογήσετε τον ακροδεξιό λόγο ενός υπουργού του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, που έχει γίνει θεραπαινίδα του νεοφιλελευθερισμού Μητσοτάκη».

«Μαθήματα ειδικού ποινικού δικαίου: ενεργητική δωροδοκία είναι αυτός που τα δίνει, η δωροδοκία η παθητική είναι για δημόσιο υπάλληλο. Αυτός που τα έδινε, ενεργητική δωροδοκία, αυτός που έπαιρνε βαλίτσα και πήγαινε και λάδωνε ξαφνικά έγινε πλημμέλημα για όλους», απάντησε με νόημα ο κ. Πλεύρης, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι νομικοί να πάρουν τον κ. Πολάκη και να του εξηγήσουν τι είναι η δωροδοκία, αλλά και «πόσοι τη σκαπούλαραν με το νόμο που ψήφισε».