«Ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα ενότητας, διαλόγου και συμπερίληψης βλέπω να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού -με απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες όσων διαφωνούν», σημείωσε το ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στο Kontra, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την Κ.Ε. του κόμματος, μένοντας, παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ ως απλό μέλος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με ιστορικότητα» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, εκφράζοντας τον «φόβο» ότι το κόμμα «έχει χάσει τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα».
«Δεν νομίζω ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ελκυστικός για ευρύτερες αριστερές δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αξιόπιστος φορέας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης» και ότι «με τη σημερινή του ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί -ακόμη κι αν ήθελε, δεν ξέρω αν θέλει- στους ιδρυτικούς στόχους του και στις ανάγκες της κοινωνίας».
«Η σκέψη μου πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο»
Όσον αφορά την επόμενη μέρα του χώρου, ο κ. Δραγασάκης έκανε μια διφορούμενη δήλωση, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αναμονή αποκαθήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη:
«Η σκέψη μου πάει εμένα κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο. Τι κάνουμε μετά; Τι κάνουμε σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του, όπου έχουμε κι άλλον φορέα ή φορείς στον ευρύτερο χώρο, αλλά κανείς από τους φορείς δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη» διερωτήθηκε, ενώ σε σχέση με την επιλογή του να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή εξήγησε: «Είτε θα έμενα και θα διαπληκτιζόμουν στην Κεντρική Επιτροπή, είτε θα έκανα αυτό που συνέβη».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η νέα ηγεσία «δεν επιδιώκει μια ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα», ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. «Οποιος έχει διαφορετική άποψη θεωρείται εσωτερικός εχθρός. Κανείς δεν μένει σε ένα κόμμα υβριζόμενος», υπογράμμισε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα ενότητας, διαλόγου και συμπερίληψης βλέπω να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού -με απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες όσων διαφωνούν» τόνισε στη συνέχεια, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι αν είχαν ληφθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τη νέα ηγεσία «θα μπορούσε να αποτραπεί η πυρκαγιά».
«Ο κ. Κασσελάκης εξελέγη με μια διαδικασία την οποία το κόμμα είχε προκρίνει την παραδοχή ότι υποψήφιος θα είναι ο Τσίπρας. Ετσι η διαδικασία δεν είχε φίλτρα, ούτε προϋποθέσεις. Εμείς έχουμε την ευθύνη για όλα αυτά, άρα (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ακολούθως αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση.
Τι του είπε τηλεφωνικά ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε, μάλιστα, το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο ίδιος με τον Στέφανο Κασσελάκη: «Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία είχαμε, του είπα: ”αν με ρωτούσες, θα σε απέτρεπα να βάλεις υποψηφιότητα (…), πώς θες να γίνεις πρόεδρος σε ένα κόμμα της Αριστεράς όταν δεν έχεις σχέση με την Αριστερά; Το ”καλημέρα, ήρθα, θέλω να γίνω πρόεδρος” παραμένει στη δική μου αντίληψη κάτι που δεν μπορώ να αποδεχτώ ως μέρος μιας εύλογης δημοκρατικής διαδικασίας».
Ως προς την παρούσα πολιτική συνθήκη και τις προοπτικές της ανέφερε: «Μπορεί η νέα ηγεσία να αντιμετωπίσει την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντησή μου είναι όχι. Συνεχίζω, όμως, τις προτάσεις προς το κόμμα. Εάν αντιδρούσα συναισθηματικά θα έπρεπε να έχω φύγει προ πολλού. Δρω με καταστολή συναισθημάτων, σκεπτόμενος την ευθύνη μου. Εγώ είμαι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρει η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σκέφτομαι με ανησυχία το ενδεχόμενο να καταλήξουμε Ιταλία, να μην έχουμε καμία Αριστερά. Εγώ μένω γιατί στόχος όλων πρέπει να είναι μια ανασύνταξη της Αριστεράς. Αυτό απαιτεί δράσεις από αυτούς που φεύγουν από το κόμμα, αλλά και από αυτούς που μένουν. Εγώ μένω στο κόμμα, όσο μπορώ και αν μπορώ, να επηρεάσω τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα δεν είναι ”μέσα ή έξω”. Το δίλημμα είναι ”έξω για να κάνω τι” ή ”μέσα για να κάνω τι”».
Σε ερώτηση για το αν θα θέσει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση αποτυχίας στις ευρωεκλογές, ο κ. Δραγασάκης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «θέτει από τώρα», ενώ επισήμανε ότι «την πρωτοβουλία για ό,τι γίνει (σ.σ. στο μέλλον του χώρου της Αριστεράς) πρέπει να την έχουν νέοι άνθρωποι».