Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» είπε στη Σακελλαροπούλου

Το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Πρόεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.

 

Δείτε live την κάλυψη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας».

Η είσοδος του κ. Ερντογάν στον χώρο στον οποίο συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Συνάντηση Ερντογάν Σακελλαροπούλου στο προεδρικό μέγαρο

«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν άφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» ξεκίνησε πρώτη της δηλώσεις η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Εάν αναλογιστούμε το τι γινέται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος των δύο λαών μας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα μετά από 6 έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα» συνέχισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Πιστεύω ότι η αυτή η συνόδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».

Η στιγμή της άφιξης της αυτοκινητοπομπής Ερντογάν στο Πρόεδρικο Μέγαρο

Ο Ερντογάν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο

Μισή ώρα νωρίτερα έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Αθήνα προσγειώθηκε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας απο μέσα βγήκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που θα μετέχουν στις διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ στις 10:29 αποβιβάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα

Τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η αυτοκινητοπομπή του κ. Ερντογάν αναχώρησε από το «Ελεύθεριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί γεγονός που σημαίνει ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων και των επαφών θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως είχε ανακοινωθεί

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι ετοιμασίες για την υποδοχή του Τούρκου προέδρου έχουν ολοκληρωθεί με το άγημα των τσολιάδων της Προεδρικής Φρουράς να έχουν λάβει θέση.

Άγημα τσολιάδων για την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ηρώδου του Αττικού είναι δρακόντια με τους ελέγχους να είναι συνεχείς.

Έλεγχος με σκύλο στις τσάντες δημοσιογράφων έξω από προεδρικό και Μέγαρο Μαξίμου
Ελεύθεροι σκοπευτές στο προεδρικό μέγαρο

Στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» όλα ήταν έτοιμα από νωρίς για την άφιξη των τριών αεροπλάνων που μεταφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο και την συνοδεία του με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στις 12:15 ο Τούρκος πρόεδρος με τη συνοδεία του θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για την κατ΄ ιδιαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Περίπου στις 13:00 -βάσει του προγραμματισμού- θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς ερωτήσεις.

Μετά τις 13:30 προγραμματίζεται το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αποτελέσει και την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ως τις 17:00 ο κ. Ερντογάν προβλέπεται να έχει αναχωρήσει από την Αθήνα.

Η διακήρυξη φιλικών σχέσεων

Το καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  αναμένεται να έχει αντανάκλαση στη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που θα ανακοινώσουν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων. Θα πρόκειται για ένα κείμενο εν είδει κοινού ανακοινωθέντος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται, εφόσον το καλό κλίμα συνεχιστεί. Το εν λόγω κείμενο επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών και έχει αναμφίβολα σημασία, με δεδομένο το πού ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρυσι τέτοια εποχή.

Την ύπαρξη του εν λόγω κειμένου αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Καθημερινή και λέγοντας ότι ελπίζει να υπογραφεί κατά την επίσκεψή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά για τη διατήρηση των καλού κλίματος και των σχέσεων καλής γειτονίας, μια αναφορά που θα συνιστά προτροπή για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δηλαδή. Το εν λόγω κείμενο μπορεί να μην έχει τη δεσμευτικότητα διμερών συμφωνιών, αλλά εν τοις πράγμασι είναι μια συνομολόγηση ενός άτυπου μορατόριουμ. Παράλληλα, θα υπογραμμίζεται η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλά πεδία.

Οι συμφωνίες και οι επόμενες συναντήσεις

Με βάση τη νεότερη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, Ελλάδα και Τουρκία θα κλειδώσουν περίπου 15 διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, αλλά και φορέων, όπως το Enterprise Greece. Οι συμφωνίες εκτείνονται από το μεταναστευτικό, μέχρι την προοπτική διοργάνωσης Hackathon από τις δύο χώρες και θα ανακοινωθούν μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, χωρίς, πάντως, να «πέφτουν» υπογραφές μπροστά από τις κάμερες. Παράλληλα, κατά τις κοινές δηλώσεις αναμένεται να ανακοινωθεί και η χορήγηση επταήμερης-κατά πάσα πιθανότητας- βίζας σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε 10 ελληνικά νησιά.

Ένα ακόμα καίριο θέμα συζήτησης μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα είναι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ αναμένεται τους ίσως και στις αρχές του επόμενου έτους να έρθει εδώ ο Χακάν Φιντάν μετά από πρόσκληση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Το ίδιο ισχύει για τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη που θα βρεθούν στην Τουρκία για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα αντίστοιχα, με δεδομένο ότι ο ομόλογος τους Μπουράκ Ακτσαπάρ είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί και στην παρακείμενη τουρκική πρεσβεία όπου θα συναντηθεί με μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» και μετά με τον Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη.

Οι υπουργοί και το πρόγραμμα

Η αποστολή του κ. Ερντογάν είναι πολυπληθής, καθώς μιλάμε για περίπου 95 με 100 άτομα. Κατά τα άλλα, στα υπουργικά ραντεβού και πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα δει τον Χακάν Φιντάν, ο Νίκος Δένδιας θα τα πει για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους με τον Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πρόκειται να συναντήσουν τον Μπουράκ Άκτσαπαρ, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Στυλιανίδης τον Αλί Γερλίκαγια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον Γιουσούφ Τεκίν, ο Κωστής Χατζηδάκης τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη θα συναντήσουν από κοινού τον Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Στο γεύμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, πάντως, θα συμμετάσχουν και στελέχη από τις δύο πλευρές που δεν έχουν υποχρεωτικά διμερή ραντεβού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και μυστικοσύμβουλος του κ. Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της άφιξης Ερντογάν ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

  • •Λ. Κατεχάκη,
  • •Λ. Μεσογείων,
  • •Λ. Βασ. Σοφίας,
  • •Λ. Κηφισίας,
  • •Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
  • •Λ. Βασ. Αμαλίας,
  • •Λ. Αλεξάνδρας,
  • •Μιχαλακοπούλου,
  • •Σταδίου,
  • •Πανεπιστημίου και
  • •Ακαδημίας.

Ακόμη, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα θα είναι κλειστός από τις 11:00 έως τις 18:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν τον σταθμό χωρίς στάση.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.

2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».