Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

 

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Νωρίτερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο προεδρικό Μέγαρο. «Είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης καθώς επίσης  και για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση τους μπροστά στις κάμερες. «Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα», είπε.

«Mε τη συνεδρίαση του 5ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ξεκινά μια νέα εποχή. Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι γεμάτο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι η αυτή η σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.