ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ωρών η έξοδος της ομάδας Αχτσιόγλου - Η πόρτα άνοιξε από το... Ηνωμένο Βασίλειο

Έτοιμα να ανοίξουν τα χαρτιά τους και μαζί την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται τα κορυφαία στελέχη της τάσης «6 συν 6», καθώς οι τελευταίες ώρες προκάλεσαν πλήθος εσωτερικών διεργασιών, αλλά και προετοιμασιών, μετά την πρόθεση του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να προκαλέσει σήμερα στις 4 το απόγευμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Με δεδομένο ότι τόσο η τάση «Ομπρέλα» που έχει ήδη αποχωρήσει, συμμετείχε στο καθοδηγητικό όργανο με 9 μέλη, όσο και η τάση «6 συν 6» με άλλα 8, η σημερινή συνεδρίαση έφερε μοιραία την «ομάδα Αχτσιόγλου» αντιμέτωπη με το… απουσιολόγιο για τα 42 μέλη του οργάνου, δηλαδή με το εάν και κατά πόσο η συγκεκριμένη τάση θα έδινε σήμερα το «παρών» στην εσωκομματική διαδικασία ή θα επέλεγε την απουσία, με ό,τι αυτό θα ακολουθούσε για την παραμονή της στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι καταιγιστικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα τα κορυφαία στελέχη της τάσης να συνεδριάζουν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δίνοντας ραντεβού σε νέα συνεδρίαση στις 10 το πρωί, μετά το πέρας της οποίας εκτιμάται ότι θα έχει αποκρυσταλλωθεί η στάση τους στο εξής, σηματοδοτώντας, κατά πάσα πιθανότητα, την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως τη συγκρότηση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε χθες δια της Πολιτικής Γραμματείας στην τάση «6 συν 6» υπήρξε αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της νέας ηγετικής ομάδας, οι οποίες, κατά πληροφορίες, θα συνεχιστούν με ζητούμενο την ενότητα του κόμματος. Φέρνοντας, ωστόσο, τις εξελίξεις πιο κοντά, η Κουμουνδούρου επέλεξε να εκθέσει την «ομάδα Αχτσιόγλου» απέναντι στα μέλη του κόμματος, τους ψηφοφόρους του και την κοινωνία, αντί να επιλέξει μια πιο δραστική λύση, όπως η διαγραφή. Την ίδια ώρα, στην πλευρά των «νεοπροεδρικών» η στάση αναμονής που τηρούσε η τάση «6 συν 6» εκτιμήθηκε πως «είχε κακοφορμίσει», με αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης να επισπεύδει τις διαδικασίες, έχοντας προηγουμένως απευθύνει «τελεσίγραφο» αρχικά στα στελέχη της, για να σχολιάσει κατόπιν ως «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι δεν είχαν αποχωρήσει μέχρι πρότινος.

Την εντύπωση της επιτάχυνσης των εσωκομματικών εξελίξεων, άλλωστε, ενίσχυσε η μαζική αποχώρηση χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Τομέα Δικαιωμάτων, στον οποίο συμμετείχαν εξέχοντα στελέχη της «Ομπρέλας», όπως οι Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία και Τασία Χριστοδουλοπούλου, η έξοδος 21 στελεχών του κόμματος στον Πειραιά, αλλά και η παραίτηση 11 μελών του κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του πρώην Υπουργού και Βουλευτή, Δημήτρη.

Έξοδος από το… Ηνωμένο Βασίλειο

Ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου από… το Ηνωμένο Βασίλειο, στο κοινό κείμενό τους τα στελέχη που αποχώρησαν αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «η τάση του νέου προέδρου να μιλάει «αδιαμεσολάβητα» με την γλώττα και να προτρέχει της διανοίας, βαθαίνει το χάσμα και μας αποξενώνει περισσότερο. Δεν αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να επαναφέρουμε την Ελλάδα των νοικοκυραίων, όπου ούτε η Αριστερά ούτε η διαφορετικότητα έχουν θέση». Ήδη, η αρνητική αποτύπωση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει οριζόντιο προβληματισμό στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σημείο που ακόμη και στελέχη της πλειοψηφίας να σχολιάζουν πως «και πολύ μας δείχνουν», με βάση την εικόνα διάλυσης και εσωστρέφεια.

Οι «δύο ΣΥΡΙΖΑ»

Με αυτά τα δεδομένα, τα «σταθερά και στέρεα» βήματα που προετοίμαζε η ομάδα Αχτσιόγλου όλο το τελευταίο διάστημα καταλήγουν σε μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή, η οποία θα απαρτίζεται πιθανότατα από τους επτά Βουλευτές της τάσης: Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, αλλά και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα. Κοντά στην νέα ομάδα φέρονται να βρίσκονται και μειονοτικοί βουλευτές του κόμματος από τη Θράκη, ενώ μένει να φανεί αν την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξουν και στελέχη που έχουν αναλάβει ρόλους στον κομματικό καταμερισμό, τις τελευταίες ημέρες. Επικρατέστερος για επικεφαλής του σχήματος φέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, αν και μερίδα στελεχών θα ήθελε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία η Έφη Αχτσιόγλου.

Πάντως, η χθεσινή αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έχει «αποκηρύξει» τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Τσακαλώτο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τελευταίου, που σταχυολόγησε όλες τις «εκτός γραμμής» δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, συμπεραίνοντας πως αποβλέπει στην συντηρητική οπισθοδρόμηση, αλλά και την αποδόμηση της πολιτικής κληρονομιάς του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. «ο νέος Πρόεδρος της Πατριωτικής Αριστεράς θα ήθελε επίσης να πάμε «εμπρός πίσω», όπως έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο γνωστό σήριαλ. Έτσι φαίνεται φαντάζεται το μέλλον, ως αγνό παρελθόν, με όσα επικίνδυνα για την κοινωνία και την οικονομία ενέχει μια τέτοια στοχοθεσία».

anartisi_tsakalotou

«Μασάζ» στους «Προεδρικούς»

Την ίδια στιγμή, ακόμη και αν ο Στέφανος Κασσελάκης πετύχει πόντους στο… «ξεσκόνισμα» με το δεύτερο κύμα της διάσπασης και την οριστική απομάκρυνση της «ομάδας Αχτσιόγλου», τα δύσκολα, ωστόσο, για τον ίδιο εξακολουθούν να είναι μπροστά, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την τελευταία, συμπαγή εσωκομματική ομάδα, δηλαδή τους «Προεδρικούς». Ήδη, οι αποστάσεις που έλαβε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης από τα περί νοικοκυραίων, αλλά και η αποστροφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου πως «όταν υπάρχει τέτοιο κλίμα αποχωρήσεων και υπάρχει περίπτωση τρεις από τους πέντε υποψηφίους προέδρους πριν από λίγο καιρό να μην είναι στο κόμμα το επόμενο διάστημα είναι φανερό ότι υπάρχουν ευθύνες και στην ηγεσία» δεν πέρασαν απαρατήρητα από την νέα ηγετική ομάδα, που συστήνει τώρα Πολιτικό Κέντρο, προκειμένου να ενσωματώσει τους μελλοντικά διαφωνούντες.