Δ. Καιρίδης στη Βουλή: Διανύουμε περίοδο μείωσης των μεταναστευτικών ροών

«Ζούμε σε μια περίοδο μείωσης των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ενημερώνοντας τις συναρμόδιες της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις διαπραγματεύσεις για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Καιρίδης, αν και παρατήρησε ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες, έως και τον Σεπτέμβριο, υπήρξε μεγάλη αύξηση των ροών, τον Οκτώβριο υπάρχει μείωση των αφίξεων κατά 50%.

«Στον Έβρο έχουν μηδενιστεί οι αφίξεις,-«δεν περνάει κανείς»,είπε χαρακτηριστικά-,ενώ στη Λέσβο και τη Σάμο υπάρχει μείωση της τάξεως του 70% τον Οκτώβριο και τα όποια προβλήματα εντοπίζονται νοτιότερα στη Ρόδο,τη Σύμη και το Καστελόριζο,αλλά και εκεί το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο,καθώς θα κλείσουν οι δίοδοι τις επόμενες εβδομάδες»,ενημέρωσε ο υπουργός.

Απαντώντας στα όσα ακούγονται περί επανάληψης του 2015,οπότε είχαμε μίνι κρίση με 800.000 αφίξεις,ο υπουργός είπε ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αφού μέσα στο 2023 οι ροές είναι 30.000 , υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο, καθώς έχουμε ένα σύστημα υποδοχής που δεν το έχουν άλλες χώρες

Αναφερόμενος στη συνεννόηση της χώρας μας με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών, παρατήρησε ότι όσο συνεχίζουν να φεύγουν βάρκες από τα τουρκικά παράλια, τόσο συνεχίζεται το πρόβλημα,ωστόσο, επισήμανε ότι «διαρκώς τεστάρουμε την κατάσταση επί του πεδίου και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί».

Για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Καιρίδης, τόνισε ότι εισάγει αυτό που η νοτιοευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ζητούσαν, δηλαδή την αλληλεγγύη και ότι υπήρξε ο αναγκαίος συμβιβασμός, όπως αυτός ανάμεσα στην Ιταλία της Μελόνι και τους Γερμανούς «Πράσινους». Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι το νέο Σύμφωνο,που θα ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας το 2024,θα συγκεντρώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάνω από το 70% των ψήφων. «Μπορούμε την παράνομη μετανάστευση να την αντιμετωπίσουμε νόμιμα και όχι να πάμε σε εξωθεσμικές λύσεις ,όπως λένε κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η ακροδεξιά», κατέληξε ο υπουργός.