Ο Πειραιάς στο επίκεντρο τον συζητήσεων του Ν. Κοτζιά με τους Κινέζους

Χθες, πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, με επικεφαλής τους κ. Κοτζιά και Δραγασάκη, ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Κίνας κ. Wang Yi. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου δράσης για τα έτη 2015-2017, καθώς και μία σειρά προτάσεων για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Σημείο αναφοράς στην όλη συζήτηση αποτέλεσε το λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι Κινέζοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επένδυσης της εταιρίας Cosco Pacific, η οποία διαχειρίζεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι Κινέζοι στον Πειραιά για τη περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών, είναι η αναφορά του Wang Yi ο οποίος φέρεται να είπε στους έλληνες αξιωματούχους ότι «οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να παγιώνουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους, καθιστώντας το project του λιμανιού του Πειραιά ως πρότυπο».

Από την πλευρά του ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, φέρεται να δήλωσε πως η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία και υποστηρίζει τη συνεργασία των δύο χωρών στο project του λιμανιού του Πειραιά, και είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της θαλάσσιας και χερσαίας, ταχείας γραμμής σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Πεκίνο, ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να πρόσθεσε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη, να υπογράψει περισσότερα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια συνεργασίας με την Κίνα, με σκοπό την εμβάθυνση των διμερών στρατηγικών σχέσεων και την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Τέλος, ο κ. Yi απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κοτζιά να επισκεφτεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών.