Μητσοτάκης: Η «κατσάδα», τα σοκολατάκια και οι υπουργοί που δεν στήριξαν

Από όλα είχε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη λαϊκή έκφραση, «κατσάδιασε» του υπουργούς που δεν σκέφτονται πριν μιλήσουν. Ποιους εννοούσε; Υπήρχαν και γκρίνιες για προεκλογική αδράνεια. Για ποιους χτύπησε η καμπάνα; Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαμε, η χθεσινή συνεδρίαση, είχε τα πάντα. Ακόμα και σοκολατάκια, τα οποία εξαφανίστηκαν.

 

«Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας…»

¨Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, την πρώτη φορά (το βράδυ των εκλογών του δεύτερου γύρου) ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να… «γειωθούν».

Χθες όμως στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε ένα βήμα περισσότερο όσον αφορά την επικοινωνία με τους πολίτες και την προσήλωση στους στόχους των υπουργών: «Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», όπως λέει και ο σοφός λαός. Η φράση αυτή έκανε μερικούς να παγώσουν.

Αλλά για ποιους απευθυνόταν ο Πρωθυπουργός; Δεν ονομάτισε κανέναν, πρόσεχε όταν έλεγε αυτά να μην κοιτάζει κανέναν ώστε να εκληφθεί ότι αυτόν ή αυτούς εννοούσε, αλλά σίγουρα κάποιους εννοούσε. Μήπως, ειπώθηκε από μερικούς υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης εννοεί αυτούς που κατά την προεκλογική περίοδο βγήκαν έξω από την κυβερνητική γραμμή και που τους επανάφερε στην τάξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης;

Μήπως, είπαν ορισμένοι εννοούσε τον Λευτέρη Αυγενάκη για την δήλωσή του στη Θεσσαλία, για τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών και αγροτών θέλοντας να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό ή μήπως τον Χάρη Θεοχάρη για τη δήλωσή του περί φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών; Ή τέλος αφορούσε τον Άδωνι και την κόντρα του με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου; Κόστισαν, αυτά και άλλα πολλά στη ΝΔ, στον β γύρο των εκλογών. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του «η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας».

Οι υπουργοί που δεν στήριξαν

Αλλά οι παρατηρήσεις  από το Μαξίμου δεν σταματούν εδώ, αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης. Για παράδειγμα υπάρχουν επικρίσεις (και γκρίνιες) για όσους βουλευτές ή στελέχη της ΝΔ δεν στήριξαν υποψηφιότητες. Ή ακόμα στήριξαν είτε με την σιωπή τους, τους αντάρτες.

Μαθαίνω ότι υπήρξε εκτενής συζήτηση στο επιτελείο της ΝΔ και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πρότειναν ακόμα και να μην συμπεριληφθούν όλοι αυτοί στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές (ή ευρωεκλογές). Έτσι και αλλιώς όπως ειπώθηκε δεν πρόκειται ποτέ να δουν υπουργικό θώκο. Υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος. Τώρα, θα μου πείτε, σε τέσσερα χρόνια (όπως λέει πάλι ο σοφός λαός) «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Τα σοκολατάκια που εξαφανίστηκαν

Ίσως σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο οι αρμόδιοι για την διοργάνωσή του άκουσαν την παρατήρηση του Άδωνι, ότι επί Σαμαρά περνούσαν καλύτερα γιατί είχε και… σαντουιτσάκια και φρόντισαν ο κάθε υπουργός και αναπληρωτής υπουργός, πέραν των μπισκότων να είχε και μερικά… σοκολατάκια. Μέσα σε 3,5 ώρες που διήρκησε η συνεδρίαση τα «τσάκισαν» όλα.!