Γ. Γεραπετρίτης: Βεβαίως και θα συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση

Το μήνυμα ότι «δεν είμαστε σε επιλογή έντασης» με την Τουρκία έστειλε από την Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση πως η Ελλάδα επιδιώκει συνθήκες ήρεμων νερών στο Αιγαίο αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Βεβαίως και θα συζητήσουμε με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι διαβουλευτική και επιθυμεί την ειρήνη επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση και καμία κρυφή ατζέντα» στον ελληνοτουρκικό διάλογο τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ Σπαρτιάτες, Βασίλη Στίγκα για τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, απαντώντας αίτημα του κ. Στίγκα να διεξαχθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε «να ξέρουμε τι γίνεται», ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η θέση της χώρας μας είναι σταθερή, διαφανής, σαφής και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζει τα εθνικά δίκαια και «κρινόμαστε ενώπιον του κοινοβουλίου στο οποίο δεσμεύομαι ότι θα έχω τακτική περιοδική παρουσία για την ενημέρωση του σώματος».

Στίγκας: Όση καλή διάθεση και να έχετε, δεν μας πείθουν ότι κάτι δεν συμβαίνει

Αναφερόμενος στις διεξαχθείσες ενημερώσεις των αρχηγών και του κοινοβουλίου από τον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Στίγκας είπε ότι (οι ενημερώσεις), όση καλή διάθεση και να έχετε, δεν μας πείθουν ότι κάτι δεν συμβαίνει. Πρέπει να γίνει συμβούλιο αρχηγών, και «εάν είναι να αποφασίσουμε κάτι, να γίνει ένα δημοψήφισμα» είπε ο κ. Στίγκας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία είναι ένα κράτος που θέλει να αρπάξει τα πάντα. Βλέπουμε το Ισραήλ, ένα πύραυλο να του πετάξουν, απαντά με 100. Δεν είπα να κάνουμε πόλεμο αλλά πρέπει να έχουμε σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία».

Γεραπετρίτης: Σοβαρό είναι το κράτος το οποίο δημιουργεί ισχυρά διπλωματικά ερείσματα

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε επίσης και στις αναφορές του κ. Στίγκα για τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία: «Σοβαρό κράτος δεν είναι εκείνο το οποίο χρησιμοποιεί βερμπαλισμούς, ούτε είναι εκείνο το οποίο στηρίζεται μόνο σε επιθετική ρητορική. Σοβαρό είναι το κράτος το οποίο δημιουργεί ισχυρά διπλωματικά ερείσματα, δημιουργεί διπλωματικές συμμαχίες οι οποίες είναι ικανές να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την ευημερία της χώρας, και που στηρίζεται σε εξωτερική πολιτική αρχών και όχι συγκυριακή».