Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι τριετίες - Market Pass ως το τέλος του χρόνου μόνο για Θεσσαλία και Έβρο (video)

Το ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και την επέκταση του Market Pass έως το 2023 αλλά μόνο για τη Θεσσαλία και τον Έβρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της φετινής 87ης ΔΕΘ.

Το «καλάθι» παροχών είναι το μικρότερο από ποτέ με φόντο τις καταστροφικές συνέπειες από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ εκπέμποντας το μήνυμα «πολιτεία και πολίτες θα ξαναχτίσουμε ό,τι χάσαμε και χωρίς λάθη του παρελθόντος!», ενώ ανακοίνωσε ότι «συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας».

«Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μιας νέας διαδρομής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην 87η ΔΕΘ.

Δείτε εδώ την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο:

«Θα ήθελα ειλικρινά αυτή η εισαγωγή να επικεντρωνόταν στην τεράστια επιτυχία στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην δεύτερη θέση που πέτυχε η Ελλάδα στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη στο ρεκόρ εξαγωγών στα ρεκόρ του τουρισμού με περισσότερους επισκέπτες από το 2019» δήλωσε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα τον καλούν να ξεκινήσει από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου με την μεγαλύτερη πυρκαγιά και την μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία».

«Θα οδηγήσουν στον μεγαλύτερο επανασχεδιασμό για το αύριο», είπε.

«Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί αλλά καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε η άνιση μάχη μας με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

«Κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στα ύδατα της Θεσσαλίας και έχω ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό», είπε, σημειώνοντας πως στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. νερού.

«Το συντονιστικό θα μείνει στη Λάρισα όσο χρειαστεί»

«Μπορεί η επέλαση της κλιματικής κρίσης να ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών και των επιστημόνων αλλά με την συστράτευση όλων θα φανούμε ανθεκτικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα την οργή των πολιτών και διαπίστωσα πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι στην Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

Είδα και τις δυο όψεις του κράτους. Την σύγχυση αρμοδιοτήτων αλλά και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ από καρδιάς είπε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που πάλεψαν στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές. Ο καθρέφτη της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη αλλά και των σωμάτων ασφαλείας είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους που θέλησαν να κάνουν αντιπολίτευση και όσους άθλιους προέβλεπαν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών αλλά και όσους χτύπησαν πισώπλατα τις ΕΔ. Αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από την δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας. Το συντονιστικό θα μείνει στη Λάρισα όσο χρειαστεί».

Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 25 εκατομμύρια στους πληγέντες

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές και στους αγρότες να δώσουμε τα εφόδια να σταθούν στα πόδια τους.

Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες. Σε χρόνο ρεκόρ εκταμιεύθηκαν 25 εκατομμύρια», δήλωσε και τόνισε ότι «συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας».

Για τις υποδομές είπε ότι «όλα όσα έχουν γίνει δεν αρκούν. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες δεκαετιών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της.

Η περιφέρεια έκανε πολλές παρεμβάσεις και αν έγινε κάτι λάθος θα κριθεί στην έρευνα.

Με απόφαση μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και περιβάλλοντος. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε με τους εαυτούς μας. Θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης».

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτός από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας πρέπει και η κοινωνία να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνά της.

«Ήδη ανακοινώσαμε ότι όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν σε πρώτη φάση έκπτωση 10%.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα συζητηθεί αναδιάρθρωση της ασφάλισης για την αγροτική παραγωγή.

Πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές».

Τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων που θα αυξηθεί το 2024 στα 600. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθεί από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά».

«Δεν θα διακινδυνεύσω τη δημοσιονομική σταθερότητα»

«Χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις και ποτέ δεν κρύφτηκα και ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν ήταν και το ίδιο θα κάνω και τώρα».

«Η θέση μου είναι ίδια. Δεν είμαστε οι δειλοί μοιραίοι και άβουλοι και δεν προσμένουμε σε κάποιο θαύμα αλλά πρέπει αν χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας».

«Είναι βαρύ το χρέος και η εμπιστοσύνης γίνεται ευθύνη και το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού ούτε άλλοθι αλαζονείας αλλά εντολή για δουλειά και αποτέλεσμα.

Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και σε όσους λένε ότι δεν ξεκινήσαμε καλά τους απαντώ ότι πάντα σας ακούω αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο ακόμα και αν χάσουμε μάχες.

Μετά από χρόνια περιπέτειας ο τόπος κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν».

Πυξίδα δεν θα είναι οι αντιξοότητες αλλά μια Ελλάδα πιο ισχυρή οικονομικά και γεωπολιτικά.

Οι πολίτες ζήτησαν μια χώρα που θα γεννά προκοπή. Γι αυτό και η σημερινή ομιλία μου δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις νέες παροχές αλλά θα εστιάζει στις μεγάλες πολιτικές. Θα είναι μι ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά δεν.

Δεν θα θέσω σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Δεν θα αφήσω του Έλληνες να διχαστούν ξανά στο ψέμα.

Θα περιγράψω τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό βασιζόμενος σε τρία πεδία και σε ένα κράτος με καλύτερη καθημερινότητα.

Πιάσαμε δουλειά αμέσως και καταργήσαμε τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων, αυξήσαμε τους μισθούς στο δημόσιο μετά από τόσα χρόνια».

Market Pass ως το τέλος του χρόνου μόνο για Θεσσαλία και Έβρο

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάργησε τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων, αύξησε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα σειρά έχουν μεγάλες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουμε τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα που η κυβέρνηση πέτυχε.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου. Να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση για καιρό ακόμα θα στοχοποιείται αυτόματα για όποια αστοχία. Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», ανέφερε σημειώνοντας ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πόλεμος της ακρίβειας θα είναι διαρκής τους επόμενους μήνες. Το market pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο», υπογράμμισε και τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Μίλησε επίσης, μεταξύ άλλων, για το youthpass, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις αυξήσεις των συνταξιούχων και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο.

Ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1η Ιανουαρίου 2024

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά, αλλά κυρίως με ενίσχυση του εισοδήματος. Από την 1.1.2024 “ξεπαγώνουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στήριξη της υπηρεσίας Iris, ενώ για τη βραχυχρόνια μίσθωση είπε ότι τη θέλουμε αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε διάφορες περιοχές και από τον Ιανουάριο τα σχετικά εισοδήματα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, επανέλαβε ότι «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα».

Επ’ αυτού είπε ότι θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.