Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Η αναθεώρηση στόχων δεν σημαίνει ακύρωση των δεσμεύσεων

Σε ρυθμό αντίστροφης μέτρησης για την αυριανή μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κινείται το Μέγαρο Μαξίμου όπου αναμένεται σήμερα να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της αυριανής ομιλίας που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα επικεντρωθεί στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» για τον οποίο έχει κάνει λόγο ο κ. Μητσοτάκης και στα ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση των μεγάλων φυσικών καταστροφών.

To τεράστιο κόστος από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και εν γένει από τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει φέτος την χώρα, περιορίζουν δραστικά το πακέτο νέων μέτρων στήριξης καθώς δημιουργεί νέα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν με την σειρά τους αναπροσαρμογή σχεδιασμών.

Το μήνυμα ωστόσο που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι ότι οι ανάγκες που προκύπτουν για ενίσχυση των πληγέντων στη Θεσσαλία- όπου παρά τις δεσμεύσεις για ευρωπαϊκή στήριξη έως 2,25 δισ. σε πρώτη φάση θα απαιτηθούν σημαντικοί εθνικοί πόροι – οδηγούν σε αναθεώρηση αρχικών σχεδιασμών όπως η επέκταση του market pass, δεν σημαίνουν ωστόσο ότι θα ακυρωθούν προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

Διαβεβαιώνουν παράλληλα πως δεν θέτουν εν αμφιβόλω και την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο του καλοκαιριού, ύψους 4,4 δισ, με τα οποία υλοποιείται το μισό προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο νέο τέλος που προαναγγέλλεται ότι θα υπάρξει με στόχο να αυξηθούν στο εξής οι δυνατότητες χρηματοδότησης μέρους του κόστους των φυσικών καταστροφών, δεδομένου ότι η κλιματική κρίση «ήρθε για να μείνει» και πρέπει να διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού θα αποσαφηνιστεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται, σε ποιους θα αφορά και τι σημαίνει στην πράξη «κοινωνικά δίκαιο», όπως προαναγγέλλεται ότι θα είναι.

Με στόχο την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα των αυξημένων επιπτώσεων από την κλιματική κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αύξηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά την μεταρρυθμιστική ατζέντα, έμφαση αναμένεται να δοθεί στις αλλαγές που κρίνεται αναγκαίο να γίνουν στην πολιτική προστασία, στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, στην Παιδεία, στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, στις αλλαγές για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, στην αξιολόγηση προσώπων και δομών, αλλά και στο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναμένεται τέλος να επαναβεβαιώσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιμείνει στις πολιτικές μόνιμης ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών ως απάντηση και στην επίμονη ακρίβεια στα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της οποίας θα επαναλάβει την κυβερνητική βούληση για εντατικοποίηση των ελέγχων.
Σε όλα αυτά θα αναφερθεί και στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι.

Η φετινή ΔΕΘ θα είναι πάντως διαφορετική και σε ότι αφορά την ατμόσφαιρα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πραγματοποιήσει επισκέψεις αύριο στα περίπτερα της Έκθεσης, ενώ εντολή του πρωθυπουργού είναι να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη μόνο οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων και ειδικά από όσα κυβερνητικά στελέχη είναι επιφορτισμένα με την διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, έχει ζητηθεί να είναι στο πεδίο και στα υπουργεία τους και όχι στην ΔΕΘ.