Κακοκαιρία Daniel - Μητσοτάκης: «Άμεση συμπαράσταση με πλατφόρμα που ανοίγει αύριο» - Δείτε την ανακοίνωση των μέτρων (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε. Ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται, είπε.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αρωγή από την Ευρώπη. Η καταστροφή σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα, στη σύσκεψη στη Λάρισα, το ενδιαφέρον στράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας «για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, είπε ακόμη.

Τέλος, ανοίγοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Σημεία από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

  • Θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά όσους και όσες βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση.
  • Θα ήθελα να ζητήσω απ όλους να ακούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου.
  • Καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία.
  • Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.
  • Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
  • Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη. Είναι μία καταστροφή που απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
  • Η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα τις τελευταίες ημέρες. Σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες σήμερα, αλλά είναι σημαντικό.

Δείτε τις δηλώσεις: