Δίοδο για το ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ζητά ο Νετανιάχου από Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη θα έχει το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός το Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ το βράδυ θα συναντηθεί με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, θέματα ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα υποδεχθεί τον κ. Νετανιάχου, στο Προεδρικό Μέγαρο, και μετά την τελετή επίσημης υποδοχής θα παρακαθίσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Τη Δευτέρα, η Λευκωσία θα φιλοξενήσει την τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η στρατηγική για τις εξαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στην αυριανή τριμερή συνάντησή του με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο, πριν το αεροσκάφος του απογειωθεί για την Κύπρο.

«Αναχωρώ για συνάντηση με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργήθηκε από το 2016.

«Αυτή η συμμαχία αποτελεί μεγάλη επιτυχία» τόνισε. «Οδήγησε σε μια τεράστια βελτίωση των οικονομικών σχέσεων, επίσης στις τουριστικές σχέσεις, μέχρι τώρα εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, οδήγησε επίσης σε βελτίωση των σχέσεων ασφαλείας και φυσικά συζητάμε και το θέμα της ενέργειας» υπογράμμισε.

Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας εξήγησε ότι υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σύντομα. «Κάναμε μια άλλη επανάσταση και αυτή αφορά στη άντληση του φυσικού αερίου από τη θάλασσα». Αυτό είπε καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του κράτους του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, αλλά και τη δυνατότητα να εξάγουμε στην Ευρώπη.

Σημείωσε πως διαθέτουμε διάφορες διαδρομές για να εξάγουμε. «Σε αυτές τις συναντήσεις θα επικεντρωθώ σε δύο από αυτά τα μονοπάτια. Και αυτά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου East–Med ή μια μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο» κατέληξε.