Αρχίζει η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πυρκαγιές - Δείτε live

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική σύγκρουση για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές καθώς ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα κόμματα για τις αλλαγές που σχεδιάζονται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10:30 ώρα Ελλάδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει κατά την ομιλία του στοιχεία από την αντιπυρική περίοδο και τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα και παράλληλα θα αναφερθεί σε προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού

 

Οι 5 άξονες των κυβερνητικών θέσεων

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης θα ξεδιπλώνεται σε 5 βασικούς άξονες, σύμφωνα με τους οποίους θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης με τον σχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο να ξεκινά νωρίτερα. Στο ίδιο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και μεταξύ άλλων αναμένεται η προμήθεια 100 drones, η περαιτέρω χρήση θερμικών καμερών κ.α

– Mεγαλύτερη εμπλοκή και κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στον καθαρισμό των δασών, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωών και την διάνοιξη δασικών δρόμων. Μάλιστα στο τραπέζι είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, όπου θα καταγράφεται πόσα χρήματα παίρνουν οι δήμοι για συγκεκριμένα έργα και πλαίσιο κυρώσεων για δήμους που δείχνουν ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους.

– Μεγαλύτερη αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις που σχετίζονται με την πολιτική προστασία , όπως αγορά νέων ελικοπτέρων. Σε κοινοτικά κονδύλια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο υλοποιείται για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με το σχετικό προϋπολογισμό να προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια.

– Αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών ή ακόμα και η υποχρεωτική έκτιση ενός μέρους αυτής.

– Επιτάχυνση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

 

 

Θα ακολουθήσουν οι πρωτολογίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης ενώ θα υπάρξει και γύρος δευτερολογιών για να κλείσει η διαδικασία με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές είχα καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε μεταξύ άλλων στο αίτημά του πως «Το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές με τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ρεκόρ καμένων εκτάσεων, ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον και τεράστιες ζημίες σε περιουσίες και οικονομικές δραστηριότητες. Βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας απειλήθηκαν από την φωτιά, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολλές ακόμα στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωνε πως «Κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου η χώρα μας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με τραγικό απολογισμό. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τεράστια οικολογική καταστροφή,  απώλεια περιουσιών για χιλιάδες συμπολίτες μας. Παράλληλα σημαντικές και απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία του κράτους και κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες για την ασφάλεια της χώρας βρέθηκαν να βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς».