Οι 100 ώρες που «έκαψαν» τον Πατούλη - Πώς φτάσαμε στο χαλάζιο χρίσμα σε Χαρδαλιά για την Αττική

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία – κυρίως για τον Γιώργο Πατούλη.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ ότι στηρίζει τον κ. Χαρδαλιά βγήκε το πρωί της Δευτέρας, ενώ μερικές ώρες αργότερα, ο Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει αντάρτης και ότι θα στηρίξει την επιλογή της ΝΔ.

Κι όμως τίποτε δεν προμήνυε 4 ημέρες πριν τις ραγδαίες εξελίξεις. Η ΝΔ είχε ανακοινώσει δημόσια από τις 14 Ιουλίου ότι στηρίζει εκ νέου Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής.

Μεσολάβησαν ωστόσο οι δραματικές ώρες με τις πυρκαγιές, η πανελλήνια θλίψη για την πτώση του Canadair στην Κάρυστο και τον θάνατο των δύο πιλότων, καθώς και οι αγωνιώδεις στιγμές με την πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της 11 ΠΜ.

Εκείνες τις ώρες, που ολόκληρη η κυβέρνηση ήταν σε επιφυλακή και το πανελλήνιο παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, υπήρξαν δύο ηχηρές παραφωνίες: Ο μεν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης επέλεξε να είναι σε διακοπές στην Πάτμο, ο δε περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επέλεξε να χορεύει ζεϊμπεκιές σε εκδήλωση στο Ζάππειο. Και οι δύο «παραφωνίες» εξόργισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αντιμετωπίστηκαν με την ίδια λογική: Πατάχθηκαν παραδειγματικά. Ο κ. Μηταράκης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ο κ. Πατούλης έχασε το χρίσμα και την διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Στην περίπτωση Πατούλη αρχικά υπήρξαν διαρροές έντονης ενόχλησης από το Μαξίμου από το βράδυ της Παρασκευής. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επιχείρησαν να μεταπείσουν τον πρωθυπουργό και παρά τη δημόσια συγγνώμη Πατούλη, ο κ. Μητσοτάκης είχε λάβει τις αποφάσεις του από εκείνο το βράδυ. Όταν είχε δει το βίντεο, φώναξε στο γραφείο του τους στενούς συνεργάτες του και τους είπε ότι «δεν μπορούμε να παρέχουμε στήριξη σε ένα στέλεχος χωρίς καμία ενσυναίσθηση των τραγικών στιγμών».

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν βέβαια ότι το ζεϊμπέκικο Πατούλη δεν ήταν παρά μόνο η αφορμή καθώς υπήρχαν ενστάσεις και για άλλους χειρισμούς του νυν περιφερειάρχη σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το χειμώνα με τα χιόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος είχε ριφθεί.

Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα ονόματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν με επιτυχία την μάχη της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής. Κυριάρχησαν δύο, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr: Του Ν. Χαρδαλιά και του Γιώργου Παπανικολάου.

Ένας «ειδικός απεσταλμένος» του κ. Μητσοτάκη συναντήθηκε την Παρασκευή με τον δήμαρχο Γλυφάδας και έκλεισε ραντεβού με τον πρωθυπουργό για το πρωί του Σαββάτου. Ο κ. Παπανικολαόυ ζήτησε χρόνο για να το σκεφθεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρινε ότι το ζήτημα πρέπει να λήξει άμεσα.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ετοιμάζονταν να περιοδεύσει σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα πυρασφάλειας, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού. Έτσι, όπως επίσης αποκάλυψε το iefimerida.gr «κλείδωσε» η υποψηφιότητα Χαρδαλιά ο οποίος μετέβη στο Μαξίμου την Κυριακή και συναντήθηκε με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο για τις λεπτομέρειες. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χαρδαλιάς εμφανιζόταν ευχαριστημένος με το χαρτοφυλάκιο του υφ. Άμυνας ενώ φέρεται να στόχευε στο ευρωψηφοδέλτιο, στρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή, χωρίς δισταγμό στο κάλεσμα Μητσοτάκη.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης του Νίκου Χαρδαλιά από την ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε στείλει το μήνυμα στον κ. Πατούλη: «Παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση η προσφορά του Γιώργου Πατούλη τόσο στο κόμμα όσο και στην αυτοδιοίκηση είναι σημαντική», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόμματος και βέβαια οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο εγχείρημα και το Νίκο Χαρδαλιά».

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πατούλης ζήτησε ραντεβού από τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μετά από συσκέψεις με τους συνεργάτες του και αφού είχαν προηγηθεί δημόσιες και παρασκηνιακές πιέσεις και προτροπές να μην κατέβει υποψήφιος, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι στηρίζει την επιλογή του κόμματός του.

Ο νέος εκλεκτός της ΝΔ για την περιφέρεια της Αθήνας, αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τις επόμενες ώρες αναμένεται επίσης να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Άμυνας ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές για την στελέχωση του ψηφοδελτίου του.

Πηγή: iEfimerida.gr