Η καρατόμηση Μηταράκη, το άδειασμα Πατούλη - Το παρασκήνιο της οργής Μητσοτάκη, εν μέσω πυρκαγιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φημίζεται για την παροιμιώδη ψυχραιμία του. Σπανίως οργίζεται, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του. Όμως δύο στελέχη της ΝΔ ένιωσαν σήμερα την οργή του: Ο Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Πατούλης.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ήταν επί των επάλξεων, και διεμήνυε ότι «έχουμε πόλεμο» με τις πυρκαγιές, ενώ η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και την πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε εδώ και εβδομάδες – από την Αττική ως τη Ρόδο και από την Κέρκυρα ως τη Νέα Αγχίαλο, διαπίστωσε ότι δεν είναι όλοι στην ίδια… γραμμή.

Το πρώτο κύμα οργής ήρθε στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου. Εκεί πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Νότης Μηταράκης, ήταν σε οικογενειακές διακοπές στην Πάτμο και μάλιστα εθεάθη και σε σκάφος. Πάραυτα έδωσε εντολή να καταθέσει την παραίτησή του. Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού επισημαίνεται πως ο ίδιος είχε ενημερώσει, πλην όμως κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν νοείται κεντρικά κυβερνητικά στελέχη να απουσιάζουν από τις θέσεις τους την ώρα που εξελίσσεται μια τόσο δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του Νότη Μηταράκη διότι «απουσίαζε εκτός Αθηνών τις τελευταίες ημέρες που δίνονταν μάχες στα πύρινα μέτωπα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν η χώρα δίνει μάχη σε ακήρυχτο πόλεμο, τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι εκεί που πρέπει: στην πρώτη γραμμή».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «έτσι θα γίνεται πλέον για όλους» και τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί παρόμοιες συμπεριφορές.

Στην περίπτωση του κ. Μηταράκη βάρυναν τα πρόσφατα γεγονότα με την Εφιππη Αστυνομία, αλλά και με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, προσθέτουν οι πηγές από το Μαξίμου.

Ο κ. Μηταράκης παραιτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, και ορκίστηκε ήδη ο αντικαταστάτης του, Γιάννης Οικονόμου, ενώ το βράδυ έγινε και η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής.

Η οργή για το ζεϊμπέκικο Πατούλη

Το απόγευμα της Παρασκευής ήρθε το δεύτερο κύμα οργής, αυτή τη φορά κατά του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν βίντεο στο οποίο ο κ. Πατούλης χόρευε χθες – ενώ οι φωτιές στην Αγχίαλο προκαλούσαν τρόμο – σε εκδήλωση ομογενών στο Ζάππειο.

Το ζεϊμπέκικο Πατούλη, άναψε φωτιές και κύκλοι της Πειραιώς και του μεγάρου Μαξίμου τον άδειαζαν μεγαλοπρεπώς.

Οι εικόνες αυτές -σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που βίωνε ολόκληρη η χώρα- προκάλεσαν νέα αναταραχή αλλά και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Στελέχη της Πειραιώς τόνιζαν ότι υπήρξε πολύ έντονη ενόχληση για τις εικόνες αυτές. Στο ερώτημα, δε, εάν η ΝΔ θα επιμείνει στη στήριξή της στον Γ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, απαντούν με νόημα: «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά»…

«Συγγνώμη» του Πατούλη για το ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο -«Ήταν μια κακή στιγμή»

Λίγη ώρα αργότερα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιώργος Πατούλης έσπευσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το ζεϊμπέκικο, λέγοντας ότι ήταν «μια κακιά στιγμή».

«Χτες παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση γυναικών της ομογένειας, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Προς το τέλος της εκδήλωσης αυτής και λίγο πριν την αποχώρηση μου, κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να χορέψω μαζί τους κι εγώ εντελώς λανθασμένα, όπως οφείλω να παραδεχθώ εκ των υστέρων, ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόσκληση τους.
Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη.
Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου. Χτες έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη αν σε μια δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία, έστειλα με μια στιγμιαία πράξη μου το λάθος μήνυμα.»

Ωστόσο, ακόμη και μετά από την δημόσια συγγνώμη, κύκλοι της Πειραιώς επέμεναν υπάρχει έντονη ενόχληση και πως παραμένει «ορθάνοικτο» το εάν θα εξακολουθήσει η ΝΔ να στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής.

Πηγή: iEfimerida.gr