Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο ,σε κατάσταση συναγερμού σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε εκτάκτως από τον υπουργό για τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας. Ο κ. Κικίλιας είχε δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.
Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων. Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε. Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.
Το κράτος είπε ο κ. Κικίλιας θα κάνεις ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές. Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας είπε πως τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα. «Προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ. Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων».
Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε επίσης ενώ ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.