Για την επόμενη μέρα στις καταγραφές των ζημιών και στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «αυτό αφορά τη δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που είναι προστασία των περιουσιών.
O κ. Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Όταν αυτό, λοιπόν, δεν καθίσταται δυνατόν, είναι οι περιπτώσεις των συμπολιτών μας, των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχασαν είτε ολοσχερώς, είτε εν μέρει τις οικίες και τις επιχειρήσεις τους. Σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή υπάρχουν λίγο περισσότερα από 50 σπίτια σε κόκκινη σήμανση. Δηλαδή, αναφερόμαστε στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, για παράδειγμα, στη Ρόδο θα γίνει καταγραφή όταν αυτό καταστεί απολύτως ασφαλές. Θα γίνει, δηλαδή, το συντομότερο δυνατό. Όπως το συντομότερο δυνατό θα δοθούν και όλες αυτές οι αποζημιώσεις».
Διευκρίνισε επίσης, πως «κανένας δεν μπορεί να καταλάβει το πόσο δύσκολα περνάει ένας άνθρωπος, ο οποίος βλέπει το βιός του να χάνεται από την πύρινη λαίλαπα. Γι’ αυτό και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προτεραιότητα του κράτους να προστατεύσει τις περιουσίες και μάλιστα, και σε αυτό το πεδίο, σε πολύ μεγάλο βαθμό -στο ανθρωπίνως δυνατό- υπάρχει μια επιτυχής έκβαση στις περισσότερες εκ των κατασβέσεων.
Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που χρειάζεται αυτή η αποζημίωση, εγώ θα σας πω ότι ποτέ δεν πρόκειται να πούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά αυτά. Είναι τα περισσότερα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις με βάση και τις αντοχές του κράτους. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνονται για την αποκατάσταση του οικήματος, του κάθε οικήματος -με βάση και τα τετραγωνικά- είναι και τα επιδόματα, όλα τα υπόλοιπα που έχουν δοθεί για το ενοίκιο, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Είναι μια συνολική πολιτική από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει η ολιστική προσέγγιση της αντιμετώπισης των ανθρώπων που υπέφεραν από τις πυρκαγιές. Δεν είναι μόνο, δηλαδή, να του φτιάξουμε το σπίτι.
Είναι και άλλες ανάγκες οι οποίες πρέπει να καλύψει το κράτος. Είναι η ταχύτητα καταγραφής. Είναι το γεγονός ότι, πλέον, υπάρχει ένας συνολικός μηχανισμός, συνολικά από την Πολιτική Προστασία, που λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα. Ο υφυπουργός ο κ. Τριαντόπουλος μαζί συνολικά με το υπουργείο, με τον κ. Κικίλια κι όλους τους υπόλοιπους».
Τόνισε ακόμη ο κ. Μαρινάκης ότι «είναι και οι επιχειρήσεις. Τους ανθρώπους αυτούς, δεν μπορούμε, ούτε θα τους αφήσουμε ποτέ απροστάτευτους. Βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, για κάποιες ημέρες, για κάποιες εβδομάδες, για κάποιους μήνες χωρίς δεδομένη την εργασία τους και προφανώς θα καλυφθούν και θα συνεχίσουμε να τους καλύπτουμε. Πάντοτε πρέπει αυτά να κοιτάμε να είναι όσο το δυνατό περισσότερα και όσο το δυνατό λιγότερες οι απώλειες. Ως προς την πρόληψη, που συζητήσαμε πριν, που νομίζω, ότι είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνεται χρόνο με το χρόνο. Θα γίνει καταγραφή στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου των εκτάσεων που δυστυχώς έχουν χαθεί. Ο στόχος είναι κάθε χρόνο να είναι και λιγότερες».
Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σαφές πως «για να καταρρίψουμε κι άλλο ένα μύθο -κάθε λογής, τέλος πάντων, θεωριών συνομωσίας- δεν υπάρχει κανένα θέμα ότι καίει κάποιος ένα δάσος για να μπουν ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο. Είναι αυτομάτως αναδασωτέες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ή όλα αυτά τα οποία ακούμε πάνω στον πόνο των κατοίκων και στον αγώνα που δίνει η Πολιτεία, οι πυροσβέστες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι κάτοικοι, συνολικά όλοι μας, για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τις εκτάσεις μας και τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα τέτοιο θέμα».