Με ευρύτατη συναίνεση 208 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων

Με τη στήριξη 208 και τεσσάρων συνολικά κομμάτων, (68 όχι, 24 «παρών) πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου των Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων, κατοίκων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο που έχει ιστορική σημασία, στηρίχθηκε εκτός από τη ΝΔ από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Αντίθετα καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ- που κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητά η ψήφος να μη προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα- και το ΚΚΕ, ενώ ΕΛΛΥΣΗ και Σπαρτιάτες, άλλαξαν στάση και δήλωσαν «παρών».

«Το ζήτημα που συζητάμε υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, δεν είναι αριστερό κεντρώο ή δεξιό. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας. Είναι εθνικό ζήτημα», είπε κατά την τοποθέτησή της από το βήμα, η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η οποία κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να στηρίξουν τη ρύθμιση.

«Με την πρόταση τερματίζεται ο αντιδημοκρατικός παραλογισμός που κρατούσε για δεκαετίες εκτός εκλογικής διαδικασίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες με δικαίωμα ψήφου. Θεωρούμε μείζονος σημασίας την ρύθμιση γι’ αυτό και επιδιώκουμε μέγιστη διακομματική συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «ενισχύουμε την αρχή της καθολικότητας στο δικαίωμα ψήφου και την αρχή ισότητας της ψήφου. Διορθώνουμε μια στρέβλωση που ίσχυε μόνο για τους εκτος επικράτειας εκλογείς. Ενισχύουμε τους δεσμούς των απόδημων με την πατρίδα. Καταρρίπτουμε την Διασπορά δύο ταχυτήτων».

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε επίσης, διχαστική και αντισυνταγματική την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: « «διχαστικό είναι να καταθέτεις τροπολογία που καθιστά τους Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας αφού η ψήφος τους δεν προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι πρωτοφανές με τη τροπολογία του ο ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί το δικαίωμα της ψήφου. Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη διευκόλυνση του δικαιώματος της ψήφου αλλά επιδιώκει να τους στερήσει το πιο βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αυτή η τροπολογία θα ήταν και προδήλως αντισυνταγματική».

Υπενθυμίζεται πως βάσει του άρθρου 51 (παρ4) του Συντάγματος για την αλλαγή της διάταξης απαιτείτο η ψήφισή της από 200 βουλευτές, γεγονός που εκ πρωίμου υποχρέωνε τα κόμματα σε συναίνεση και συνεννόηση.