Κ. Μητσοτάκης: Σαχλαμάρα οι ισχυρισμοί ότι οι φωτιές μπαίνουν για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες

Ως την μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ισχυρισμούς ότι οι φωτιές στα δάση μπαίνουν για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για περιορισμένο αριθμό εναέριων μέσων που επιχειρούν στις περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές, λέγοντας ότι ενώ στο Μάτι δεν πέταξε ούτε ένα εναέριο μέσο, σήμερα δεν υπάρχει πυρκαγιά που να μην υπάρχουν εναέρια μέσα, τουλάχιστον αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε. Και όπως εξήγησε, το πόσα εναέρια μέσα θα διατεθούν, είναι αμιγώς θέμα επιχειρησιακής απόφασης που λαμβάνεται από την Πυροσβεστική και το Συντονιστικό.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι επειδή η εκμίσθωση των ελικοπτέρων Erikson είναι ακριβή, πρόκειται να αγοράσουμε 10 καινούργια, τα οποία κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μετακινούνται στην Αυστραλία που έχουν καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει και επιμερισμό του κόστους. «Και για όσους λένε πού είναι τα καινούργια Canadair, έχω να τους πω ότι σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής κι ότι εμείς το 2025 θα είμαστε οι πρώτοι που θα τα παραλάβουμε», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
«Στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας βρίσκει δυστυχώς τη χώρα μας σε ώρες μάχης με την κλιματική κρίση. Την απειλή της εποχής μας που δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη, ειδικά τη μεσόγειο, ειδικά την πατρίδα μας. Βιώσαμε τον όλεθρο σε πολλές περιοχές και τελευταία δυστυχώς στη Ρόδο. Το νησί πληγώθηκε. Ευτυχώς όμως παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός για να αποδειχθεί και πάλι ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Πολύ περισσότερο που το φετινό καλοκαίρι έχει απανωτούς έντονους καύσωνες» είπε ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνιστώντας μόνιμη επιφυλακή για το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το κράτος ήταν παρόν,ενισχυμένο όσο ποτέ, και παρακάλεσε να μην ακουστεί ξανά το επιχείρημα ότι τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. «Είναι πολύτιμο το 112 και έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και αν κάτι μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι,είναι να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις με ασφάλεια», τόνισε .

Ειδικά για τη Ρόδο, παρατήρησε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην πυροσβεστική, την αστυνομία και τους εθελοντές για την αυταπάρνηση που επέδειξαν. «Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάθηκαν, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν»,δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι Ρόδος ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του τουρισμού μας και ότι το πρόβλημα αφορά στο 10%των κλινών του νησιού. Αναφερόμενος στην μεγάλη εικόνα, ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εκδηλώνεται με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Μεσόγειο και στην χώρα μας,γι’ αυτό και πρέπει να προσαρμόσουμε τα σχέδια μας στις νέες συνθήκες.

«Η δραματική κλιματική αλλαγή επιβάλει και αλλαγή κουλτούρας από όλους μας, το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για ρύθμιση τολμηρή χωρίς χρώμα κομματικό όμως με πρόσημο εθνικό, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των αποδήμων. «Σας καλώ να εγκρίνουμε όλοι μαζί την άρση εμποδίων ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, με ένα νόμο και ένα άρθρο» είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του, ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε την δική του τροπολογία έκανε λόγο για υποκριτικούς ελιγμούς και προφάσεις εν αμαρτίαις.

«Κρύβεστε πίσω από φθηνές δικαιολογίες. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους σας, θα ήταν καλό να πάρετε κάποια διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τα έφερε η ζωή έτσι που η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πιο υπεύθυνη» είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τη στάση του κ Βελόπουλου, ο οποίος ενώ το 2021 είχε στηρίξει την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία τώρα έκανε λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα, ο κ Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μας κρίνει όλους η ιστορία. «Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε στους απόδημους. Αμάν πια με την υποκρισία και τους πατριώτες της φακής» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος για την δυνατότητα επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν είμαστε έτοιμοι τεχνικά θα το νομοθετήσουμε. «Δεν θα είμαστε έτοιμοι πριν ευρωεκλογές ωστόσο μπορούμε να ξεκινήσουμε συζήτηση που να ολοκληρωθεί πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές».

.