ΣΥΡΙΖΑ: "Κόπηκαν" στα τρία οι «προεδρικοί» μετά τις υποψηφιότητες - Δημιουργεί ρεύμα η Αχτσιόγλου

Στην ψηφοφορία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου αποτυπώθηκε ο νέος χάρτης στο εσωκομματικό πεδίο μετά την αποχώρηση Τσίπρα. 

Δεκτή έγινε η πρόταση της Ράνιας Σβίγκου για Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, ενώ έκτακτο συνέδριο θα γίνει τον Νοέμβριο.

Οι νέοι συσχετισμοί στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η άλλοτε ολιγομελής κίνηση των 6+6 από την οποία προέρχεται η Εφη Αχτσιόγλου και αριθμούσε στην ΚΕ περίπου 25 πρόσωπα κατέστη τώρα πλειοψηφική, αθροίζοντας συνολικά μια δύναμη 120 περίπου μελών.

Την ίδια στιγμή η πρόταση για συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες συγκέντρωσε αθροιστικά 90 μέλη χωρίς αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι όλοι συντάσσονται σε αυτή τη φάση με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά.

Η νέα πλειοψηφία πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς 20 ημέρες μετά την παραίτηση Τσίπρα το κόμμα χωρίς την ηγεσία του ιδρυτή του όπως παρατηρούν έχει καταφέρει να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες ανασύνταξης μετά το διπλό σοκ.

Όλοι συντείνουν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητα και σιγουριά για νέες ομαδοποιήσεις γύρω από τις υποψηφιότητες.

Οι νέες ομαδοποιήσεις ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν υπερ της εκλογής προέδρου στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι απαραιτήτως και υποστηρικτές της πρώην Υπουργού Εργασίας ή του Ευκλείδη Τσακλώτου.

Προβάδισμα για την Αχτσιόγλου

Αναμφισβήτητο μέχρι τώρα πάντως είναι το προβάδισμα που καταγράφει η Έφη Αχτσιόγλου η οποία εκτός από το ότι συσπειρώνει γύρω της στελέχη από όλες τις τάσεις βλέπει και τη παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ να τη στηρίζει προσδίδοντας χαρακτηριστικά αξιοπιστίας στην υποψηφιότητά της.

Η έκπληξη ήρθε αρχικά από τον Νίκο Βούτση που άφησε την Ομπρέλα για να τη στηρίξει, τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Μπίστης ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έδειξε και ο Γιάννης Δραγασάκης

Η παλιά πλέον τάση των προεδρικών απουσία και της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα έχει κοπεί σε τρία κομμάτια.

Ένα που μετακόμισε στο στρατόπεδο της Εφης Αχτσιόγλου, ένα που στηρίζει τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη μικρό μέρος της Κίνησης Μελών που για την ώρα κρατά ουδέτερη στάση και αναζητά νέα ερείσματα.

Αποσυσπείρωση

 
Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσωπα με γνώση των προθέσεων της οργανωμένης βάσης σημειώνουν ότι στην περιφέρεια κυρίως επικρατεί έντονη απογοήτευση μεταξύ των μελών για το γεγονός ότι σε αυτή την κρίση που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά το σοκ της αποχώρησης Τσίπρα δεν έχουν καταφέρει να ακουστούν με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τάσεις ακόμη και φυγής από την ενεργό συμμετοχή στο κόμμα.

Στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη μειοψηφία και συντάχθηκαν με την εκλογή προέδρου το Νοέμβριο ώστε να προηγηθεί πολιτικός διάλογος μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για το αν τελικά θα έρθουν στις αρχές Σεπτεμβρίου τα μέλη του κόμματος από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο διαρκές Συνέδριο.

Όπως παρατηρούν σε αυτή τη φάση φαντάζει πολύ πιθανό να τιναχτεί στον αέρα και η νομιμοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου το οποίο για να επικυρώσει τις διαδικασίες εκλογής θα πρέπει να ανοίξει τις εργασίες του με το 50+1 των 5.300 συνέδρων.

Νέα τάση 

Σε αυτό το κλίμα απομάκρυνσης και αποστασιοποίησης των μελών του κόμματος όπως περιγράφεται, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του με στόχο να δημιουργήσει μια νέα τάση στο κόμμα σε ρόλο εγγυητή της ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα τάση θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τη δραστηριοποίηση στελεχών που δεν ταυτίζονται για την ώρα με κάποιον από τους υποψήφιους και το κυριότερο θα λειτουργήσει ως εξισορροπητικός πόλος στη μετά Τσίπρα εποχή και του κενού εξουσίας.