Συνεχίζονται οι κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ - «Ο Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου», λέει ο Σκουρλέτης

Συνεχίζονται τα συντροφικά «καρφιά» ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την σκυτάλη να παίρνει ο πρώην βουλευτής Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες και στον Χρήστο Σπίρτζη.

Η αναμονή της ανακοίνωσης των υποψήφιων για την ηγεσία του κόμματος, σε συνδυασμό με την εκλογική συντριβή, φέρνουν καθημερινά, «καρφιά», επιθέσεις, αναρτήσεις, προειδοποιήσεις αποχωρήσεων και ακόμα περισσότερη εσωστρέφεια.

Ο πρώην βουλευτής και πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο NaftemporikiTV, όπου μεταξύ άλλων ανέλυσε τα αίτια της ήττας, στην απλή αναλογική, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην επίθεση του Χρήστου Σπίρτζη προς το οικονομικό επιτελείο που πλαισίωνε τον Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα.

Σκουρλέτης: Ευνοϊκό το πεδίο στο οποίο λειτούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε μέσα σε ένα ιδιόμορφο, αλλά ευνοϊκό πεδίο γι’ αυτόν. Ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση πανδημίας, η οποία είχε επιπτώσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα είχε τη δυνατότητα να μην έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, λόγω της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας. Επειδή είχε υπάρξει και η αναδιάρθρωση του χρέους και η ρύθμισή του και τα 37 δισεκατομμύρια, μπορούσε να δανειστεί μέχρι και 50 δισεκατομμύρια χαμηλότοκα» περιέγραψε ο κ. Σκουρλέτης.

Σκουρλέτης: Ο Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου

«Αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άσχετα αν κατά τη γνώμη μου δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απαντήσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης ή για το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν πέφτουν στην οικονομία ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πρόσκαιρη μεγέθυνση». «Αυτό το εντοπίζω ως ένα στοιχείο που θα έπρεπε να το είχαμε ενσωματώσει στις απόψεις μας» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε χαμογελόντας πως «βεβαίως, για να λέμε και τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στην μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα».

Σκουρλέτης: Ζούμε ένα μετατραυματικό σοκ – Πρέπει να κουβεντιάσουμε σε βάθος

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ακόμη πως στο «μετατραυματικό σοκ που ζούμε προσπαθούμε με έναν συντεταγμένο, ενωτικό τρόπο να μην αποφύγουμε την αναγκαία συζήτηση, αλλά να κάνουμε και τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε να δώσουμε μια προοπτική». «Νομίζω ότι μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης, σε ένα σοβαρό κόμμα, προϋποθέτει να κουβεντιαστεί σε βάθος» ανέφερε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης στο naftemporiki.gr, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε κατά κόρον στο Κέντρο. Αυτό έκανε στην κεντρική του εκφώνηση. Δεν ήταν πειστικός;» διερωτήθηκε με νόημα.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική για μια σειρά από επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διατύπωση της αντιπολιτευτικής του πρότασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εργασιακά, τα οποία είχε υπό την ευθύνη της ως Τομεάρχης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και το ασφαλιστικό, «δείχνοντας» προς την μεριά του Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Στα εργασιακά θέματα, υπήρξαν ή υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττονται από το πισωγύρισμα που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Το είδαμε πρόσφατα με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτές τις συνθήκες γαλέρας σε έναν κλάδο που ανθεί, που είναι δυναμικός. Επομένως, ήθελε μια πιο αιχμηρή προγραμματική πρόταση. Αυτό είναι το δια ταύτα, αυτό πρέπει να εκπέμπεις, αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Σκουρλέτης για δηλώσεις Κατρούγκαλου: Πόσο ζημιά μας έκανε την τελευταία εβδομάδα;

«Κορυφαίο ζήτημα ήταν το ασφαλιστικό. Πόσο ζημιά μας έκανε την τελευταία εβδομάδα; Προχτές, στην Πολιτική Γραμματεία, έθεσα ένα ερώτημα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε καταλήξει σε μία άποψη για το ποια ήταν τα λάθη μας και ποια όχι; Ναι μεν ήμασταν αναγκασμένοι να καλύψουμε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο η σύνδεση -για παράδειγμα- των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν λάθος. Το είπαμε ποτέ αυτό; Επισήμως εννοώ. Με αυτή την έννοια έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση στη ώρα της» υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν. Υπήρξαν καλές στιγμές την προηγούμενη περίοδο» εκτίμησε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, ενώ για την απλή αναλογική είπε πως «ήταν μεγάλη ευκαιρία», αλλά «έγινε κακή διαχείρισή της». «Ξέραμε από το ’16 ότι ήταν το επόμενο εκλογικό σύστημα. Για να αποδώσει η απλή αναλογική, προϋπέθετε να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης. Δεν δημιουργούνται από μόνοι τους, παίρνεις τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες», κατέληξε.