Βουλή: Επανεκλογή Κ. Τασουλα – Χωρίς αντιπροέδρους «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας»

Με ευρεία πλειοψηφία 249 ψήφων και με την στήριξη τεσσάρων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, ο Κώστας Τασούλας.

«Παρών» στην ψηφοφορία, δήλωσαν 51 βουλευτές του ΚΚΕ, των «Σπαρτιατών», της «Νίκης» και της «Πλεύσης Ελευθερίας». Ο κ. Τασούλας, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για την τιμητική επανεκλογή του, είπε ότι τους υποδέχεται, με ένα επιπλέον εφόδιο, την εμπειρία που απέκτησε στην προηγούμενη θητεία του.

Εν τω μεταξύ, χωρίς εκπροσώπηση στο Προεδρείο της Βουλής θα είναι οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας», καθώς η προταθέντες από τα τρία αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης για το αξίωμα των αντιπροέδρου της Βουλής, δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο προταθείς από τους «Σπαρτιάτες», συγκέντρωσε μόλις 25 ψήφους, από τη «Νίκη» 31 και από την «Πλεύση Ελευθερίας» 95.

Αντιπρόεδροι εξελέγησαν από τη ΝΔ, οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων ακολούθησε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική αλλά γραπτά και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές δήλωναν με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, για την εκλογή Αντιπροέδρων, Γραμματέων και Κοσμητόρων έχει ως ακολούθως:

Ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές,

-Για το αξίωμα του Α Αντιπροέδρου ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Ιωάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του Β Αντιπροέδρου, ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του Γ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του Δ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του Ε’ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του Στ’ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) έλαβε 269 ψήφους, και 31 ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του εβδόμου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες) έλαβε 25 ψήφους και 275 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του όγδοου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έλαβε 256 ψήφους και 44 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του ένατου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη) έλαβε 31 ψήφους και 269 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)

-Για το αξίωμα του δέκατου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Μιχαήλ Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας) έλαβε 95 ψήφους και 205 βουλευτές ψήφισαν «παρών) (δεν εκλέγεται)

-Για το αξίωμα των Κοσμητόρων, ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη ΝΔ, ο Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο κ. Βασίλης Γιόγακας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα των Γραμματέων ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη ΝΔ ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Γεώργιος Βρεττάκος έλαβε 270 ψήφους, 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Σπύρος Κουλκουδίνας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς έλαβε 269 ψήφους και 31 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Με την ανακοίνωση της λήξης της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο. Όπως όμως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του Σώματος για την επικύρωση των Πρακτικών και αυτή παρεσχέθη από την πλειοψηφία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι με τη συναίνεση του Σώματος λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 6 Ιουλίου με αντικείμενο την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε αυτή τη φάση.

Τασούλας: Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας. Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη. Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.