Ζωντανά από τη Βουλή: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Κώστας Τασούλας με 249 ψήφους - Ακολουθεί η εκλογή αντιπροέδρων

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ και πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξελέγη ξανά πρόεδρος του Κοινοβουλίου από την Ολομέλεια, με 249 ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) και 51 παρών (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες, ΚΚΕ).

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν θα είναι ξανά αντιπρόεδρος, αφού από τη ΝΔ προτάθηκαν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτα την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» είπε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.

Τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των Σπαρτιατών και Νίκης, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα και θα δηλώσουν «παρών». Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία στην αίθουσα της ολομέλειας, καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Προκλήθηκαν τότε αντιδράσεις στην αίθουσα και ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Live από τη Βουλή

Ποιους προτείνουν τα κόμματα

Η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος το 2019 είχε εκλεγεί με 283 ψήφους.
Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η ΝΔ θα προτείνει εκτός από τον Θανάση Μπούρα, ο οποίος παραμένει, τους Γιάννη Πλακιωτάκη και Γιώργο Γεωργαντά, στις θέσεις των Νικήτα Κακλαμάνη και Χαράλαμπου Αθανασίου

Επάνω: Πλακιωτάκης, Γεωργαντάς (ΝΔ), Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) / Κάτω: Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Λαμπρούλης (ΚΚΕ), Βιλιάρδος (Λύση)

Επάνω: Πλακιωτάκης, Γεωργαντάς (ΝΔ), Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) / Κάτω: Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Λαμπρούλης (ΚΚΕ), Βιλιάρδος (Λύση)
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Μερόπη Τζούφη θα μετακινηθεί στην Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση -σε αντίθεση με τη Βουλή της μιας ημέρας, που είχε προτείνει τον Κώστα Χήτα- θα δώσει τη σκυτάλη στον Βασίλη Βιλιάρδο.

Οι «Σπαρτιάτες» -τον υποψήφιο των οποίων δεν θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα και ως εκ τούτου δεν θα εκλεγεί- αναμένεται να προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη και η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής σε φωτογραφίες

Πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της Βουλής και ακολούθως του προεδρείου ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και πλησίασε τους βουλευτές των Σπαρτιατών και της ΝΙΚΗΣ προφανώς για να συζητήσει μαζί τους το χωροταξικό μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και αφού έγινε γνωστό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσής του.