Τεστ «αριθμητικής» από την Α. Μέρκελ στον Α. Τσίπρα

Σε ζητήματα «αριθμητικής» αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, να κινηθεί μεγάλο μέρος της κουβέντας του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς, όπως διαμηνυόταν, η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει να ακούσει «συγκεκριμένα στοιχεία» από το στόμα του Έλληνα Πρωθυπουργού και είναι αποφασισμένη να τα θέσει, ούσα η ίδια «γνώστης» του ελληνικού θέματος.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, και οι δύο πλευρές έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως για ένα τέτοιο πλαίσιο συζήτησης, γεγονός που ως ένα βαθμό διαψεύδει τις διαρροές από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα πήγαινε στο Βερολίνο «ένα πρώτο δείγμα» του καταλόγου μεταρρυθμίσεων μόνο για να αποδείξει απτώς την πολιτική βούληση της Αθήνας να προχωρήσει σε αυτές. Στόχος της «προετοιμασίας» αυτής δεν  είναι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, καθώς αυτές, ούτως ή άλλως, παραπέμπονται στο Eurogroup, όποτε αυτό συνεδριάσει, αλλά να συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές το πως θα προχωρήσουν συγκεκριμένα βήματα των μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική πλευρά, μέσα από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις, που προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται, φέρεται να έχει όντως προετοιμάσει σε ικανοποιητικό βαθμό, και κοστολογήσει, την πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων που προτείνει, ιδιαίτερα στους τομείς της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, της ανασυγκρότησης του δημοσίου τομέα και της υιοθέτησης νέου φορολογικού συστήματος, ζητήματα στα οποία τόσο οι πιστωτές όσο ειδικότερα και το Βερολίνο εμφανίζονται να συμφωνούν.

Το σημείο στο οποίο η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015, δύο θέματα τα οποία έχει θέσει ήδη επανειλημμένως. Όσο δε για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το Βερολίνο διαμηνύει ότι η τοποθέτηση του στόχου στο 1,5% είναι ήδη «μια μεγάλη υποχώρηση» σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία και συνεπώς δεν θα ήθελε να επανατεθεί το θέμα.

Πιθανότατα θα υπάρξει αναφορά και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και η κ. Μέρκελ αναμένεται να επαναλάβει την γνωστή θέση του Βερολίνου ότι το θέμα είναι λήξαν, παρά το ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ένα ρεύμα διαρκώς κλιμακούμενο υπέρ της συζήτησης και ικανοποίησης (μερικής ή πλήρους) του ελληνικού αιτήματος.
Όμως το γεγονός ότι μία μέρα νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ ανακοίνωσαν, μετά από ένα τρίωρο γεύμα εργασίας, ότι συμφώνησαν σε μια «απογραφή των διμερών σχέσεων» από μια κοινή ελληνο-γερμανική επιτροπή επιστημόνων η οποία, αν και δεν αναφέρθηκε σαφώς, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα περιλαμβάνεται το θέμα των ατομικών αποζημιώσεων των θυμάτων της κατοχής, των επανορθώσεων για τις ζημιές που προξένησαν στην Ελλάδα τα ναζιστικά στρατεύματα, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, καθώς και τη ληστεία χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων, αφήνει περιθώρια για εικασίες ότι θα μπορούσε, ανεπισήμως έστω, η Καγκελάριος να διαφοροποιήσει ελαφρώς την στάση της.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας) και έχει γίνει γνωστό ότι περίπου στις 7 (δηλαδή στις 8 ώρα Ελλάδας) θα γίνουν κοινές δηλώσεις ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με την συμμετοχή και πέντε συνεργατών τόσο της κ. Μέρκελ όσο και του κ. Τσίπρα.