Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τα στοιχήματα και οι προτεραιότητες της νέας τετραετίας - Οι υπουργοί «ειδικών αποστολών»

Η κάλπη μίλησε, οι πολίτες έδωσαν ασφαλή αυτοδυναμία στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήρθε η ώρα της νέας τετραετίας για την κυβέρνησή του.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους – όπως έκανε και το πρωί μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, όταν παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – όπου δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολόγηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και έμπρακτου αποτελέσματος» είπε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε και το βράδυ των εκλογών δήλωσε πως «η δεύτερη θητεία μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα» θέτοντας ως προτεραιότητες «αύξηση μισθών, μείωση ανισοτήτων, καλύτερη Υγεία» υποσχόμενος πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα.

Η νέα κυβέρνηση των 62+1 στελεχών ανακοινώθηκε αμέσως μετά με το Μαξίμου να μιλά για κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς». Το νέο σχήμα ορκίζεται αύριο στις 13:00 ενώπιον της ΠτΔ και του Πρωθυπουργού και την Τετάρτη συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά οι υπουργοί… σηκώνουν τα μανίκια.

Οικονομία: Στο τιμόνι «τσάρος» ο Κωστής Χατζηδάκης

Το νέο οικονομικό επιτελείο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργούς τον Χάρη Θεοχάρη και τον Θάνο Πετραλιά έχει μπροστά του τα στοιχήματα της συνέχισης της αναπτυξιακής δυναμικής και την προσέλκυση επενδύσεων -με την επενδυτική βαθμίδα να είναι επί θύραις – αλλά και της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο προχώρησε σε καίριες παρεμβάσεις (διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, μείωση ανεργίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α. ) που συνέβαλαν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει εκ νέου νευραλγικό υπουργείο και χρίεται «τσάρος» της οικονομίας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος θα αναλάβει χρέη αναπληρωτή υπουργού, θήτευσε στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνει η χώρα πιο προσιτή στην επιχειρηματικότητα, να έρθουν και να επενδύσουν παγκόσμιοι κολοσσοί, ενώ δρομολογήθηκαν και εμβληματικά έργα. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε έναν Γολγοθά να ανέβει, τόσο με την πανδημία, όπου η αγορά δοκιμάστηκε, αλλά στηρίχθηκε κι από την κυβέρνηση, όσο και με την οικονομική κρίση, που ταλάνισε και ταλανίζει ακόμα πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Ύστερα από τη θητεία του στο υπουργείο Τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης αναλαμβάνει ρόλο υφυπουργού. Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο κ. Θεοχάρης θα γίνει γνωστό τις προσεχείς ημέρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει και στο παρελθόν στο εν λόγω υπουργείο, εκτελώντας χρέη γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τέλος, ο Θάνος Πετραλιάς γνωρίζει καλά τα λημέρια στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση βρισκόταν στο εν λόγω υπουργείο εκτελώντας χρέη γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συμβάλλει τα μέγιστα στις διαδικασίες εκτέλεσης και εποπτείας των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Στο νέο καθεστώς, ο Θάνος Πετραλιάς θα εκτελεί χρέη υφυπουργού Οικονομικών.

Προτεραιότητα η Υγεία με Χρυσοχοΐδη στο τιμόνι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες ως μια από τις βασικές του προτεραιότητες στη νέα τετραετία. Ο άνθρωπος που καλείται να φέρει εις πέρας αυτή την δέσμευση, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Προερχόμενος και εκείνος από την δεξαμενή της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε σε όλη του την καριέρα ως ο πολιτικός των «ειδικών αποστολών». Από υφυπουργός Εμπορίου όπου ξεκίνησε την υπουργική του διαδρομή μέχρι την εξάρθρωση της 17Ν και στη συνέχεια ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Στις εκλογές του Μαΐου κατέβηκε πρώτη φορά υποψήφιος με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και σάρωσε: Ήρθε πρώτος, συγκεντρώνοντας σχεδόν 30.000 ψήφους.

Στο έργο του θα συνδράμουν σημαντικά από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που εξελέγη πρώτη βουλευτής Επικρατείας και χρημάτισε γ.γ. του υπ. Υγείας συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Υφυπουργός Υγείας είναι επίσης ο Μάριος Θεμιστοκλέους που έχει διατελέσει γγ πρωτοβάθμιας υγείας.

Η συνέχεια στην επανάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης με Παπαστεργίου

Η έκπληξη του κυβερνητικού σχήματος αναμφίβολα υπήρξε ο διάδοχος του Κυριάκου Πιερρακάκη που έβαλε τη σφραγίδα του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο μέχρι χθες δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αναλαμβάνει στη νέα τετραετία να κάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει και τη νέα τετραετία

Όπως έγραψε και ο ίδιος, στόχος του είναι «να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει. Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές. Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους. Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει αφήσει πίσω, στα Τρίκαλα, μια σημαντική παρακαταθήκη. Δεν είναι τυχαίο που τα έργα στη Θεσσαλική πόλη έκαναν μέχρι και τον Gurdian να μιλά με τα καλύτερα λόγια για τα Τρίκαλα, που πλέον φιγουράρουν ανάμεσα στις «εξυπνότερες» πόλεις της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Δημήτρη Παπαστεργίου τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τρίκαλα, και είχαν συζήτηση με θέμα «Οι πόλεις που θέλουμε».

Υφυπουργός θα είναι ένας νέος άνθρωπος με μαχητική παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ο οποίος ήρθε τρίτος στο νότιο τομέα της Αθήνας.

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης στις προτεραιότητες Φλωρίδη

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Και θεωρείται κρίσιμο καθώς η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης είναι ένα από τα διακυβεύματα της νέας τετραετίας και προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό.