Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για απόρριψη αποφυλάκισης Μπελέρη: «Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της δίωξής του;»

Την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ, σε σχόλιό του για την σημερινή απόφαση δικαστηρίου της Αλβανίας, που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη επισημαίνει ότι προκαλεί «βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξή του. Επιπλέον, υτο ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει από την Αλβανία να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητάς του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η σημερινή απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας – θεμελιώδους στοιχείου του κράτους δικαίου – από τη γειτονική χώρα».

Το Ειδικό δικαστήριο στα Τίρανα απέρριψε το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη για διακοπή της προφυλάκισής του. Η υπεράσπιση δήλωσε οτι κατόπιν αυτού θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με το ίδιο αίτημα.

Ο αγώνας δρόμου για αποφυλάκισή του δημάρχου Φ. Μπελέρη αφορά και στην δυνατότητα προσωπικής παρουσίας στην ορκωμοσία του, ενόψει της σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μαΐου , δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Η σύλληψη και προφυλάκισή του έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας όσο και διεθνώς.