Με μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων σκοπεύει να φτάσει στο Βερολίνο και στην συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι στην ατζέντα της συνάντησης αυτής βρίσκονται η αναβάθμιση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, περιφερειακές εξελίξεις καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται συνολικά της ΕΕ, χωρίς απαραίτητα ειδική εκτενής αναφορά στο ελληνικό θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να παρουσιάσει στην κ. Μέρκελ ένα προσχέδιο της λίστας μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση όχι για να λάβει έγκριση αλλά ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλα όσα δεσμεύτηκε χωρίς καθυστέρηση.
Στην λίστα αυτή, η οποία έχει ως βάση τον κατάλογο που είχε αποστείλει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πριν από περίπου ένα μήνα, θα υπάρχουν, κατά τις πληροφορίες, όλα όσα έχει δημοσίως υποσχεθεί η Αθήνα αλλά και ζητήματα που θα ήθελε να μην αγγίζει προς το παρόν η νέα κυβέρνηση, τα οποία, όμως, τέθηκαν επιτακτικά από τους πιστωτές και στην πρόσφατη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας από την μία να πειστούν οι πιστωτές για την πολιτική βούληση που υπάρχει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πειστεί και το εσωτερικό και εσωκομματικό ακροατήριο ότι η γενική κατεύθυνση πολιτικής που τέθηκε προεκλογικά συνεχίζει να ισχύει και δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης.
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στον νέο αυτό κατάλογο μεταρρυθμίσεων θα έχουν εκ νέου κυρίαρχο ρόλο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ένα διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού συστήματος καθώς και η αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα. Όλες αυτές οι προτάσεις θα εμπεριέχουν τα κατ’ εκτίμηση αποτελέσματά τους σε έσοδα.
Στο νέο φορολογικό πλαίσιο φαίνεται ότι θα ενταχθούν και οι αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, και ενδεικτικό είναι ότι την εβδομάδα που αρχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας της Ελβετίας προκειμένου να τεθούν οι βάσεις μιας σοβαρής διαδικασίας συνεργασίας με τις τράπεζες της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger αποτιμούσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ).
Επίσης, στον νέο αυτό κατάλογο θα επαναδιατυπώνονται οι προτάσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς, για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Επιπλέον, οι πιστωτές περιμένουν ολοκληρωμένης και κοστολογημένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού νόμου, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τον τρόπο είσπραξης και αύξησης των εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο.
Εκτός αυτού, όμως, φαίνεται ότι η Αθήνα θα πρέπει να θίξει και ζητήματα που προφανώς θα ήθελε να αφήσει για αργότερα, όπως το ασφαλιστικό, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την ενοποίηση των ταμείων και κατά προτεραιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση θα τις συνεχίσει. Εκτιμάται, δε, ότι ακόμη και αν στην συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα, το προσχέδιο του ελληνικού καταλόγου δεν συζητηθεί αναλυτικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αδράξει την ευκαιρία για να πιέσει εκ νέου ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα που οι πιστωτές θεωρούν πολύ σημαντικά.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης και χωρίς πίεση, όπως επεσήμανε σε δήλωσή του στην εφημερίδα Καθημερινή, και ο Αλέξης Τσίπρας. Εντούτοις, εκτιμάται ότι το «φλέγον» θέμα της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος, το οποίο η κ. Μέρκελ ουκ ολίγες φορές έχει θίξει, θα τεθεί και μάλιστα έντονα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επιμένει ότι η όποια αξιολόγηση θα πρέπει να αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε και τις δεσμεύσεις επ’ αυτών που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.
Πιθανότατα θα υπάρξει αναφορά και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και η κ. Μέρκελ αναμένεται να επαναλάβει την γνωστή θέση του Βερολίνου ότι το θέμα είναι λήξαν. Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα επαναλάβει όσα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε στον ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung περί συνεργασίας ειδικών επιστημόνων και από τις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Έχει τη σημασία του, ότι μόλις λίγες ώρες πριν την συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ ο επικεφαλής του «συμβουλίου σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, διάσημος οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «βρίσκεται σε τυφώνα» και προσπαθεί να οδηγήσει το πλοίο της ελληνικής οικονομίας μέσα από αυτών. Ο Μπόφινγκερ επισημαίνει ότι η Ελλάδα πήρε «υπερβολική δόση μέτρων λιτότητας» τονίζοντας ότι σε καμιά άλλη χώρα δεν επιβλήθηκε τόσο μαζική μείωση των κρατικών δαπανών που οδήγησε αναπόφευκτα στην απότομη κάμψη της οικονομικής της δραστηριότητας και στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Εμφανίζεται ένθερμος υπέρ των προτάσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, εκτιμώντας ότι μπορεί να τα κάνει ευκολότερα πράξη μια αριστερή κυβέρνηση, και θέτει επιτακτικά το ζήτημα της φορολόγησης με σημαντικό συντελεστή των υψηλών εισοδημάτων, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα της κρίσης δεν έχουν πληρώσει αυτοί που έχουν.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας) και έχει γίνει γνωστό ότι περίπου στις 7 (δηλαδή στις 8 ώρα Ελλάδας) θα γίνουν κοινές δηλώσεις ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με την συμμετοχή και πέντε συνεργατών τόσο της κ. Μέρκελ όσο και του κ. Τσίπρα.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου με αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνταχθεί εγκαίρως και πλήρως η νέα λίστα προκειμένου να κατατεθεί στους θεσμούς, δηλαδή στο Brussels Group, την Τετάρτη για μια πρώτη συζήτηση. Στη συνέχεια, εφόσον είναι εφικτό να συγκληθεί το Euro Working Group την Πέμπτη και αν είναι δυνατόν το Eurogroup την Παρασκευή με τους θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) να έχουν καταθέσει την άποψή τους για τον ελληνικό κατάλογο.