Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δεινή ήττα: Το καλό και κακό σενάριο για την επόμενη μάχη

Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τις επαναληπτικές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρέπει να οδηγήσει το κόμμα σε φαινόμενα διαλυτικής εσωστρέφειας.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με διευρυμένη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού σχεδιασμού, ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στόχος της Κουμουνδούρου να βρει λύσεις στις αστοχίες και τις προβληματικές τακτικές κάνοντας  «αυτοκριτική» χωρίς χαρακτήρα επιζήμιου «αυτομαστιγώματος« ή ανταλλαγής συντροφικών μαχαιρωμάτων που θα επιδεινώσουν περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα.

Νωρίτερα, ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της διαδικασίας με τις διερευνητικές για να τον ενημερώσει ότι θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό του είπε ότι η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή 28 Μαΐου και θα διαλυθεί τη Δευτέρα.

«Πάμε για την επόμενη εκλογική μάχη με στόχο την βελτίωση των ποσοστών μας» σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου, θεωρώντας πως ναι μεν είναι ανέφικτη η ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών στην επαναληπτική αναμέτρηση, αλλά όχι μάταιη η προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών του κόμματος κατά τουλάχιστον 5-6%.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει μέσα από την ελπίδα πως μπορεί να «συσπειρωθεί» στον ΣΥΡΙΖΑ η «διεσπαρμένη» ψήφος σε μικρότερα κόμματα, που στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική έδωσαν τη μάχη τους με όρους «αυτονομίας».

Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο, το οποίο θα αναλυθεί σε βάθος στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την αποτροπή του. Να μην δοθεί η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στην μάχη των επόμενων εκλογών «παραιτημένος» και με κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης των δυνάμεων του, επιτρέποντας στο ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη να προβάλλει στο πολιτικό σκηνικό ως αξιωματική αντιπολίτευση «εν αναμονή».