Εκλογές 2023: Οι βασικές θέσεις των πολιτικών αρχηγών στη τηλεμαχία (video)

Ολοκληρώθηκε η -μία και μοναδική- πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης παρουσίασαν τις θέσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι οποίες έχουν χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες.

1. Οικονομία

– Κοσιώνη σε Μητσοτάκη: Τι προτίθεστε να κάνετε για να πέσουν οι τιμές;

– Μητσοτάκης: Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού, οι τιμές στη χώρα μας παραμένουν υψηλές. Πήραμε τρία μέτρα, με σημαντικότερο το Market Pass, ενώ για τη νέα τετραετία στοχεύουμε σε αύξηση μισθών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Market Pass το β’ εξάμηνο του 2023.

– Κοσιώνη: Λέτε στους πολίτες υπομονή;

– Μητσοτάκης: Όχι. Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θ’ αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Όπου μειώθηκε ο ΦΠΑ δεν υπήρξε ουσιαστική ελάφρυνση των καταναλωτών.

– Σρόιτερ σε Τσίπρα: Θα μας δώσετε αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός σας;

– Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας” απάντησε ο κ. Τσίπρας. Ερωτηθείς για το πόσο κοστίζει το κάθε προτεινόμενο μέτρο του προγράμματος του κόμματός του σε σχέση και με το 2015, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως “το πρόγραμμα μας θα έχει όφελος στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία” αντί αυτών που συγκεντρώνουν υπερκέρδη και εκτίμησε ότι “αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη.

– Στάθης σε Ανδρουλάκη: Αν μπορείτε να συγκυβερνήσετε μετά τις πρώτες εκλογές, θα κάνετε πίσω στο βέτο «ούτε Μητσοτάκης πρωθυπουργός ούτε Τσίπρας», για να μην πάμε σε δεύτερες;

– Ανδρουλάκης: Δεν είναι προσωπικό το βέτο. Το παρακράτος των υποκλοπών δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα πρόταση.

– Παπαδάκης σε Κουτσούμπα: Έχετε στο πρόγραμμά σας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, που δεν θ’ απομονώνει τη χώρα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;

– Κουτσούμπας: Μόνο εμείς έχουμε. Τα προγράμματα των υπολοίπων κομμάτων έχουν 350 προαπαιτούμενα, τα οποία θα γονατίσουν τον λαό την επόμενη μέρα.

– Παπαδάκης: Οι ιδεολογικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για δογματισμό.

– Κουτσούμπας: Δεν είναι ανεφάρμοστα όσα προτείνουμε. Τα λένε έτσι όσοι δεν υπηρετούν τον λαό και θέλουν ματωμένα πλεονάσματα, όπως ζητά η ΕΕ.

– Τζίμα σε Βελόπουλο: Στο πρόγραμμά σας προτείνετε δύο εναλλακτικά νομίσματα; Συμφωνείτε με τον κ. Βαρουφάκη;

– Βελόπουλος: Κάθε χώρα πρέπει να έχει plan B, το λέω και ως επιχειρηματίας. Εμείς προτείνουμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Εμείς προτείνουμε 15% φόρο «flat», έτσι καταπολεμάται η φοροδιαφυγή.

– Τζίμα: Έχετε πει ότι θα βρείτε ένα δισ. από την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών.

– Βελόπουλος: Αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, χρειαζόμαστε plan B. Τις ανεξάρτητες αρχές τις διορίζουν κομματάρχες. Το Μαξίμου είναι γεμάτο μετακλητούς. Αν τελειώσουν αυτά, όχι μόνο ένα δισ., αλλά επτά θα βρούμε.

– Ζαχαρέα σε Βαρουφάκη: Ποια θα μπορούσε να είναι η κοινή σας συνισταμένη σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα της Αριστεράς;

– Βαρουφάκης: Νιώθω σαν να ξαναζώ το 2009. Η χώρα μας βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομία;ς, χωρίς να είναι έτοιμη γι’ αυτό που έρχεται.

– Ζαχαρέα: Επιμένετε για παράλληλο νόμισμα;

– Βαρουφάκης: Δεν μιλάω για παράλληλο νόμισμα, αλλά για εναλλακτικό σύστημα πληρωμών χωρίς τράπεζες.

2. Εθνική Άμυνα και εξωτερική πολιτική

Σε σχετική ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού είπε αρχικά ότι δεν έχει δεχτεί επίσημη πρόσκληση για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη».

Τη διαφωνία του με την ασκούμενη εξωτερική και αμυντική ΝΑΤΟικη πολιτική εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παράλληλα διαφώνησε και με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία.

Ο γγ του ΚΚΕ κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο δεν στήριξε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, καθώς επίσης και τις χώρες που θα επιλέξει ως συμμάχους σε περίπτωση που το δικό του κόμμα αναλάβει την εξουσία.

Απαντώντας, είπε: «Οι εξοπλισμοί και οι συμφωνίες όπως με Γαλλία, ΗΠΑ , Γερμανία υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μια συμμαχία που ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες. Και εμπλέκεται η χώρα μας και γίνεται ενδεχομένως στόχος αντιποίνων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε πολεμο ΝΑΤΟ Ρωσίας. Το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα πολεμικά μας πλοία στον Περσικό κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα δεν εξυπηρετεί τη δική μας εθνική κυριαρχία».

«Σύμμαχοί μας θα είναι όλες οι χώρες του κόσμου. Οταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση και θα μετέχει ο λαός και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία δεν θα είναι όλα στάσιμα δίπλα μας, στην Τουρκία τα βαλκάνια και την Ευρώπη. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον λαό της Τουρκίας. Μπορούμε να έχουμε σχέση με όλες τις χώρες και ΗΠΑ και με Ρωσία και με Κίνα. Μας εμποδίζει το εμπάργκο που γίνεται στην Ρωσία γιατί πληρώνει ο Έλληνας αγρότης» υπογράμμισε.

«Δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι» συμπλήρωσε.

Στη δική του τοποθέτησση, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε». Είπε ακόμη ότι είναι υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης, για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις εκλογές στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού. Είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Θα τείνω χείρα φιλίας και θα συζητήσω χωρίς αυταπάτες».

Σημείωσε ακόμη ότι «η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων».

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Ανδρουλάκης: Υπάρχει κρίση θεσμών. Υπάρχει παρακράτος, που δεν χτύπησε μόνο εμένα με τις υποκλοπές, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο. Το πόρισμα της PEGA, κ. Μητσοτάκη, λέει ότι δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε, αν δεν θωρακίσουμε τους θεσμούς.

Κουτσούμπας: Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα, αλλά έχουν κοινές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους για τα οικονομικά του. Έχουμε αρνηθεί να δώσουμε λίστα στο κράτος γι’ αυτούς που μας ενισχύουν. Θα θέλατε να σας ζητήσω 10 ευρώ, κ. Σρόιτερ, και αύριο να δείτε το όνομά σας στα μανταλάκια ότι μας χρηματοδοτείτε;

Βελόπουλος: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει στις εκλογές, ενώ τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές (σ.σ. για Κασιδιάρη). Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους. Θέλω να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Μία είναι η διαφωνία μας με την Τουρκία, εγώ δεν θα συμπράξω με κόμμα που προωθεί άλλες συμφωνίες.

Βαρουφάκης: Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα Μνημόνια. Ξέρετε άλλη χώρα να έχει Υπερταμείο; Που να ελέγχουν τη δημόσια περιουσία ξένοι δανειστές; Η βασική μας πρόταση είναι η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα για εκλεγμένα συμβούλια πολιτών. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ελληνικού FBI που θα ελέγχει τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών. Εγώ ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε την Εξεταστική για το 2015, που εγώ τον παρακαλούσα.

Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, όταν έμαθα την υπόθεση των υποκλοπών. Ανέλαβα πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Τσίπρας: Κάθομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης. Ας δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει συγκυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, τις οποίες εκτιμώ ότι θα δούμε περισσότερο μετά τις εκλογές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, το καταγράφω. Κανένας δεν θα οικειοποιηθεί το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει.

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Κουτσούμπας: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κατάργησή της, δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων.

Βελόπουλος: Είμαι Χριστιανός ορθόδοξος. Δεν μπορώ να δεχτώ υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, το σώμα μου είναι δικό μου. Όποιος όμως ήθελε το έκανε. Γιατί πρέπει να υπάρχει και πρόστιμο σε όσους δεν το κάνουν. Για τις αμβλώσεις, είμαι υπέρ της Ελληνίδας μάνας να αποφασίζει τι θα κάνει. Ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει αντίθετο. Σε βιβλία της Γ’ Δημοτικού υπάρχουν βιβλία με γκέισα και πόρνη Παναγία και αυτά τα διδάσκονται παιδάκια.

Βαρουφάκης: Το Χάρβαρντ είναι σαν τραστ, δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Όλη η προσπάθεια γίνεται όχι για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, αλλά για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς. Έχει κλείσει από τα προοδευτικά κόμματα η πόρτα της συνεννόησης, εμείς δύο χρόνια ζητάμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι.

Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που οραματίζομαι. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έπεσε από το 28% στο 26%.

Τσίπρας: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Δώσαμε μάχη με τους δανειστές, παραλάβαμε χώρα χρεοκοπημένη και φέραμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Φέραμε 13η σύνταξη, δίναμε από το πλεόνασμα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε τη 13η σύνταξη και τώρα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά.

Ανδρουλάκης: Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μιλάμε για εθνικό απολυτήριο, όπως σε Γαλλία και Γερμανία.

5. Ενέργεια και Περιβάλλον

Βελόπουλος: Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα κάνουμε αυτό που κάνει η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμά του.

Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις και οικοκτονία. Είμαστε υπέρ του πράσινου υδρογόνου, δεν πρέπει να χάσουμε την πράσινη επανάσταση. Έχουμε δύο μοτοσικλέτες με τη γυναίκα μου, όχι πέντε. Και δύο αυτοκίνητα, αν βοηθάει να τα δώσουμε για ανακύκλωση, να τα δώσουμε.

Μητσοτάκης: «Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία».

Τσίπρας: Συμφωνώ με την πρόταση Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά διοικητές νοσοκομείων. Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ κατά 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν χαμηλώνει τους φόρους ο κ. Μητσοτάκης; Η ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ σήμερα πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια, αλλά θα επιστρέψει σε δημόσιο έλεγχο.

Ανδρουλάκης: Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το κράτος μπορεί να αποφασίσει ότι η ΔΕΗ θα έχει φιλική πολιτική προς τον πελάτη. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Πρέπει να εμποδίσουμε την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από το κόστος ενέργειας. Ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων. Είναι φόρος στον άνθρακα, που το πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες.

Κουτσούμπας: Χρειάζεται πραγματική λαϊκή εξουσία. Έγκληματική η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης. Εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχ΄πωριες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ, τα πάντα.

6. Νέα Γενιά

Βαρουφάκης: Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό στο ΕΚΠΑ, από τότε που γύρισα στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδέων, η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος. Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστημία υποδαυλίζει τη διακίνηση των ιδεών.

Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μας και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη όταν χρειάστηκε. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές. Να καταθέσουμε, πριν τη δεύτερη κάλπη, τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να κοστολογηθούν. Να το κάνουμε όλοι οι αρχηγοί, φαντάζομαι κανένας δεν θα έχει αντίρρηση.

Τσίπρας: Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Τώρα κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συνθήματα αυτά τα κάνει επίκαιρα η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το δικό μου σύνθημα είναι η ενότητα.

Ανδρουλάκης: Οι νέοι μας έχουν πολλά εφόδια, αλλά ελάχιστες ευκαιρίες. Πρέπει να φρενάρουμε το brain drain με καλές θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια με την κοινωνική κατοικία, όπως το κάνει η Πορτογαλία. Έγκλημα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, είναι πολιτικοποιημένη, βγαίνει στους δρόμους με όμορφα συνθήματα. Εμείς λέμε ότι η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει, η αποχή δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έδειξαν ότι η Πανσπουδαστική είναι πρώτη δύναμη, αυτό είναι πολύ αισιόδοξο μήνυμα.

Βελόπουλος: Ζητάω συγγνώμη από τα νέα παιδιά που δεν κάναμε τίποτα για ν’ αποτρέψουμε τα Τέμπη. Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν, έχουν όραμα, πρέπει να ψηφίσουν, για ν’ αλλάξουν την Ελλάδα. Δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις.

Δείτε το debate: