Μητσοτάκης στον ANT1: Υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα

Συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 και τον τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1

Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι στις 21 Μαΐου. Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα κάνω και τις επόμενες κινήσεις, αυτό θα κρίνει τι θα κάνω με την εντολή. Περιμένετε να δούμε το αποτέλεσμα.
Ο κ.Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχουν ένα κοινό στόχο, να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα με αυτοδύναμη ΝΔ.
Μην με ρωτάτε τι θα γίνει στην 2η κάλπη αν δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει στην πρώτη κάλπη. Ο λαός είναι ο κριτής.
Ο κ.Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει ποτέ.

Το πρόγραμμα μας είναι πολύ καλά κοστολογημένο και θα συνεχίζουμε να το παρουσιάζουμε.
Θα δείτε μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων, όπως χθες με το επίδομα τέκνων των δημοσίων υπαλλήλων.
Το youth pass θα δοθεί εφάπαξ μόλις ενηλικιωθούν οι 18ρηδες.
Τα μέτρα αυτά είναι εντός στόχων και στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων και δεν χρειάζεται να πάρουμε το πράσινο φως από τους εταίρους.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστα

Η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στις τιμές των προϊόντων το είδαμε αυτό με το παράδειγμα του καφέ.
Στο εξωτερικό όσοι μείωσαν το ΦΠΑ είδα στη συνέχεια μείωση στα έσοδα.
Αυξήσαμε στα 780 ευρώ τον κατώτατο μισθό, είχα δεσμευτεί για 730 ευρώ. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε το εισόδημα. Η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν

 

Υποσχέθηκα να διορθώσω τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και το έκανα

Για πρώτη φορά είχαμε αύξηση των συντάξεων 8%. Υποσχέθηκα να διορθώσω τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και το έκανα.
Δεν θα επιτρέψω να κυλίσουμε σε δημοσιονομική αστάθεια. Το πλεόνασμα θα επιστρέφει κάθε φορά στην κοινωνία.
Τα Ναυπηγεία στην Ελευσίνα ήταν έτοιμα να κλείσουν και τώρα έχουν μέσα πλοία και οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν.

Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ

Εχω επιλέξει να μιλάω για το μέλλον και το πρόγραμμα μας. Κάποιοι μιλούν για τις δημοσκοπήσεις, στήνουν σενάρια αποστασίας ή ότι υπάρχουν διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία, δεξιά της ΝΔ. Εμείς κάναμε νομοθετική παρέμβαση για να μην κατέβουν οι φονιάδες της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Αστειότητες να μιλούν κάποιοι για συνεννόηση με τα άκρα «δεξιά».
Κάποιοι ενοχλήθηκαν που δεν επιτρέψαμε στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές. Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση για την μη είσοδο της ΧΑ στη Βουλή. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ

Ο κ.Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το γεγονός ότι τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου, εμάς δεν μας αφορά, αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας.
Για τις υποκλοπές έχω κάνει πολύ ειλικρινή αυτοκριτική. Το ερώτημα δεν είναι τι έγινε, αλλά τι κάναμε από τότε. Αυτό που είπαμε το κάναμε. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύσαμε την πώληση παράνομων λογισμικών. Μάθαμε από τα λάθη μας και η ΕΥΠ λειτουργεί πια με άλλα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν.
Ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί.

Αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές για να μην κυβερνήσουν Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης

Επιμένω πως οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν μία καθαρή νίκη. Εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των πολιτών.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Για να είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κυβερνήσουν Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

10.000 νοσηλευτές και γιατροί στο ΕΣΥ τα επόμενα 4 χρόνια

Σπάνια μιλάω για προσλήψεις, αλλά στο ΕΣΥ χρειάζονται 10.000 νοσηλευτές και γιατροί τα επόμενα 4 χρόνια. Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αλλά πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση.
Το ΕΣΥ ήταν σε φάση απόλυτης κρίσης λόγω της πανδημίας. Αποκτήσαμε διπλάσιο αριθμό ΜΕΘ, έχουμε περισσότερο προσωπικό και μηχανήματα.
Θα έχω προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας. Οι επενδύσεις στην Υγεία θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κανένα ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία

Η Ελλάδα έχει μία γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο, γι αυτό θα συζητήσουμε. Κανένα άλλο θέμα δεν θα συζητήσω με την Τουρκία, ούτε για αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε για θέματα αμφισβήτησης. Κανένα ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης.
Να οικοδομήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, αυτό θα το επιδιώξω.
Η Χάγη είναι μακριά. Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν μία γεωπολιτική διάσταση. Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν ποιος θα διαχειριστεί τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει μία στροφή προς τη Δύση, θα είναι σημαντικό, αλλά δεν κάνω βήμα πίσω στο σχέδιο για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων.

Στηρίζουμε τις οικογένειες για να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα με χαμηλές δόσεις στα στεγαστικά δάνεια.

Οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Η αύξηση της αντικειμενικής αξίας αντανακλά και στην περιουσία.

Debate με τον Τσίπρα πριν από τις δεύτερες εκλογές

Αυτοί είναι οι κανόνες που συμφωνήσαμε για το debate. Ομως από τη στιγμή που είναι 6 δημοσιογράφοι και 6 πολιτικοί αρχηγοί, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο. Το debate είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί ένα θέμα. Πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση.
Οι εκλογές αυτές είναι απλής αναλογικής και το πλαίσιο του debate είναι να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές πάντα υπάρχει το bonus και αφορά τον 1ο και τον 2ο, βεβαίως και θα γίνει debate με τον Τσίπρα. Τότε όμως τα πράγματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ασταθείς κυβερνήσεις.