Αυξάνει σταδιακά τη συσπείρωση της η ΝΔ - Νέο άνοιγμα Μητσοτάκη προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και, σε συνδυασμό με τα διλήμματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για την κάλπη της 21ης Μαΐου, οδηγεί σε ανάκαμψη των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν επιστρέψει τα χαμόγελα σε υπουργούς και σε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που βλέπουν ότι η κυβερνητική παράταξη μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τον άτυπο πήχη που έχει τεθεί για τις πρώτες εκλογές και προσδιορίζεται στο 34%.

Χαμόγελα στη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Το κλίμα αυτό ήταν εμφανές, χθες, στο Αιγάλεω, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού στην Αττική. Στα πηγαδάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επαναφορά της εκλογικής επιρροής της ΝΔ στα προ των Τεμπών επίπεδα και η δυναμική που αναπτύσσει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Προς επίρρωση αυτής της άποψης, η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha, δείχνει ότι η ΝΔ κερδίζει 3,2 μονάδες (με την αναγωγή επί των εγκύρων) σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 0,6 μονάδες. Επίσης, η συσπείρωση της ΝΔ, που ήταν στο 77% τον Φεβρουάριο, έπεσε στο 68% μετά τα Τέμπη, αλλά πλέον μετράται στο 74%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 6,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (31,6% έναντι 25,4%), ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 51% απαντά ότι επιθυμεί νέες εκλογές και όχι κυβέρνηση ηττημένων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25.

Το «καμπανάκι« Μητσοτάκη για «κυβέρνηση ηττημένων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις διαρκείς αρνήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει να προβάλει το σενάριο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», καθώς, όπως τονίζει, «το σενάριο αυτό μοιάζει δύσκολο, αλλά δεν είναι απίθανο». Επιμένει ότι «αν οι αριθμοί τούς ευνοήσουν, θα επιχειρήσουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη με αντάλλαγμα την παγίωση της απλής αναλογικής» και κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν μια «κυβέρνηση-κουρελού».

Η ρητορική αυτή απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους του Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει στήριξη, καθώς δεν θα ήθελαν να τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της χώρας. «Οι πολιτικές μας απευθύνονται και βρίσκουν αυτιά σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.

ΝΔ: Επτασφράγιστο μυστικό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Σε αυτή την προσέγγιση εκτιμάται ότι θα συμβάλουν και ορισμένα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, το οποίο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από τον κ. Μητσοτάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τη σύνθεσή του, θέλοντας να διατηρήσουν όσο περισσότερο γίνεται το στοιχείο της έκπληξης. Τα μόνο ονόματα που εμφανίζονται ως κλειδωμένα για μια εκλόγιμη θέση είναι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ενώ συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μιλούν για ισχυρή γυναικεία παρουσία. Τις τελευταίες ημέρες έχει προστεθεί στη συζήτηση και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είχε αναλάβει εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και σήμερα είναι γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας.