Στην Ελευσίνα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι - Η επιχείρηση επαναπατρισμού των 17 Ελλήνων του Σουδάν σε 25 στιγμιότυπα

Συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν λόγω των εχθροπραξιών, αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν περίπου στις 10:30 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

Τον τραυματισμένο στα πόδια άνδρα που ταξίδεψε με φορείο παρέλαβε άμεσα ασθενοφόρο:

Μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι οι συνολικά 17 άνθρωποι που «ελευθερώθηκαν» από το Σουδάν πάτησαν στην Ελλάδα

Ασθενοφόρο του στρατού περίμενε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τον τραυματία, που είχε χειρουργηθεί στα πόδια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές εκ των 17 οι 13 είναι Ελληνες και οι 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Στο Τζιμπουτί ο Χαρδαλιάς

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννα Φάρου. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Με ειδική πτήση μεταφέρεται από την Αίγυπτο στην Αθήνα διασωληνωμένος Ελληνας του Χαρτούμ

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί, οι εκεχειρία δίνει ελπίδες για νέες επιχειρήσεις

Εντωμεταξύ, ακόμη 7 Ελληνες απεγκλωβίστηκαν τις προηγούμενες ώρες με ολλανδικά αεροσκάφη που πέταξαν προς την Ιορδανία.

Η τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Σουδάν, εντωμεταξύ, δίνει νέες ελπίδες για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και άλλων ατόμων. Στην εμπόλεμη χώρα εκτιμάται ότι παραμένουν περί τους 70 με 80 ακόμη Ελληνες, ενώ μέχρι τώρα εκτιμάται ότι έχουν απεγκλωβιστεί περί τους 30.

Καρέ καρέ η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων του Σουδάν