«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη άμεσα σε μια προσπάθεια να μην βαθύνει άλλο το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας του Βερολίνου ότι το εχθρικό κλίμα απειλεί την ενότητα της Ευρωζώνης», σημειώνει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα (Germany’s Merkel Intervenes in Greek Rift With Creditors).
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι τόσο η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα (23/03) δείχνουν πως η ελληνική κρίση θεωρείται από το Βερολίνο ως απειλή για την σταθερότητα της Ευρώπης. Η Wall Street Journal επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο που αποκαλύπτει πως η Καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε χθες αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για ταχύτερη πρόσβαση σε χρήματα της Ευρωζώνης. Βάσει των ίδιων πηγών, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να έλθει πιο γρήγορα αν η Ελλάδα υποχωρήσει και συμφωνήσει σε ταχείες ανατροπές.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως η συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. μοιάζει με αυτήν που είχε επιτευχθεί μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, επί της οποίας επιτεύχθηκε ελάχιστη πρόοδος. Στην βάση αυτή σημειώνει πως παραμένει αβέβαιο το πότε θα αποδεσμευτούν νέοι πόροι της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
«Το γεγονός ότι η ισχυρότερη εκ των ηγετών της Ευρώπης, η καγκελάριος Μέρκελ, προσπαθεί να επιβεβαιώσει την εξουσία της στην ελληνική κρίση χρέους αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία της ότι το κακό κλίμα μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών πρωτευουσών θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ –ένα αποτέλεσμα που δεν θέλει καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης, λόγω των χωρίς προηγούμενο και δυνητικά καταστροφικών συνεπειών του», υπογραμμίζει η Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Μέρκελ συνεχίζουν να θεωρούν πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ιδιαιτέρως ανεπιθύμητη. «Θα καθιστούσε την Ευρωζώνη χρόνια εύθραυστη καθώς θα έδειχνε ότι η συμμετοχή σε αυτήν δεν είναι μόνιμη, και θα άνοιγε την πόρτα για μελλοντικές οικονομικές κερδοσκοπικές κινήσεις κατά άλλων προβληματικών κρατών-μελών. Θα μπορούσε να μετατρέψει επίσης την Ελλάδα σε ωρολογιακή βόμβα εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές προκλήσεις, από τη Ρωσία μέχρι τη Μέση Ανατολή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Κατά το δημοσίευμα «ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα πείσει την καγκελάριο Μέρκελ ότι πρέπει να λάβει μια θεμελιωδώς πολιτική απόφαση: θέλει ή δεν θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την Ευρώπη; Αν θέλει, τότε πρέπει να χορηγήσει στην Ελλάδα μια οικονομική γραμμή πίστωσης, να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά «χαλινάρια» και να βάλει τέλος σε μέτρα τύπου ΔΝΤ».
Τέλος, τονίζεται στο αμερικανικό δημοσίευμα πως η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τους πιστωτές ότι προσπαθούν να εμπλακούν με «απαράδεκτο» τρόπο στα εσωτερικά της, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να μην περάσει η νομοθεσία για την ανθρωπιστική κρίση.