Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή: Η τελευταία κοινοβουλευτική σύγκρουση πριν τις κάλπες για το κόμμα Κασιδιάρη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση της τροπολογίας για τη σύνθεση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.

Σε θέση μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την τροπολογία που βάζει μπλόκο στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023. Πρόκειται για την τελευταία κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί στην παρούσα Βουλή πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Η κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία 24ωρα με βέλη και από τις δύο πλευρές. Από τη μία η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως με την αρνητική του στάση κλείνει το μάτι στη Χρυσή και με την Κουμουνδούρου να απαντά πως δεν θα συμμετάσχει σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης «θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της».

Live από τη Βουλή

Η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται σήμερα,έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές.

Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπερψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε της ψηφοφορίας, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει, εχθές, πως «αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι που κλείνουν τελικά το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι που θέλουν τελικά με κάποιον τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο». Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, είπε: «Δεν είχαν δυσκολία στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».

Οικονόμου για ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για τη δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως είναι κρίμα για την πολιτική και ντροπή για τη δημοκρατία, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα παρά τις επιμέρους διαφωνίες. «Χορηγοί των περιθωριακών, των λούμπεν, των νεοφασιστών, των νεοναζί είναι όσοι δεν δίνουν μονολεκτικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Χορηγοί είναι αυτοί, που όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση, προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν άνευ ουσίας αλλά για μικροκομματικούς σκοπούς» σχολίασε, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου.

Βουλή: Αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τηρήσει την ίδια στάση όπως τον Φεβρουάριο, δηλώνοντας «παρών» ή θα διατηρήσει την πάγια πλέον κοινοβουλευτική του στάση, αυτή της αποχής από τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, τις απαντήσεις πιθανότατα θα δώσει από το βήμα της Ολομέλειας ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί, περίπου στις 12:30.

Η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως «ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη ενέχουν κινδύνους και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της».