Τσιάρας για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: «Προχωρήσαμε στην τροπολογία για λόγους διαφάνειας»

Για την τροπολογία-μπλόκο στη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου και την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, μίλησε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο κ.Τσιάρας, μιλώντας στο Mega, αρχικά εξήγησε γιατί χρειάστηκε η τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει προ ολίγου εβδομάδων ξανά: «Η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες είχε προσπαθήσει να θέσει ένα στοπ στα κόμματα που απειλούν την ουσία και την έννοια της Δημοκρατίας. Υπήρξαν γεγονότα την προηγούμενη περίοδο που έθεσαν ένα στοίχημα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταθούν από την ίδια πλευρά και να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, λόγω των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το μόνο κόμμα που στήριξε την κυβερνητική πρόταση ήταν το ΠΑΣΟΚ».

Ο υπουργός συμπλήρωσε τα εξής: «Η προσπάθεια που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν να υπάρχει μία διαβούλευση και μία συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Αυτό, δυστυχώς δεν έγινε κι έτσι ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Ερχόμαστε σήμερα με μία πολύ μικρή νομοτεχνική βελτίωση μόνο και μόνο για λόγους διαφάνειας και καλύτερης προσέγγισης ενός ζητήματος που πρέπει να τυγχάνει της ευρείας δικαστικής κρίσης».

«Ξεκάθαροι οι ρόλοι νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας»

Η κυβερνητική πρωτοβουλία εξασφαλίζει πως πλέον θα αποφασίζει η Ολομέλεια, και όχι ένα μέρος του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανάδειξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Πάνω στην τροπολογία-μπλόκο, ο υπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά λέγοντας: «Ποιος μπορεί να διαφωνεί όταν τελικά μία απόφαση λαμβάνεται από περισσότερα άτομα. Υπήρχε μία γενικότερη συζήτηση “αμφισβήτησης” της συγκεκριμένης νομοθετικής επιλογής και η προσπάθεια που έγινε είναι κατά το δυνατό η ευρύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος με πολλή περισσότερη διαφάνεια και με περισσότερα εχέγγυα της δικαστικής ανεξαρτησίας και λειτουργίας».

Για την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, σημείωσε τα εξής: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από το Σύνταγμα είναι απολύτως ξεκάθαροι και διακριτοί οι ρόλοι της νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής, είναι η βάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο κ. Τζανερρίκος έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου με πρόταση της κυβερνητική πλειοψηφίας και προφανώς απολάμβανε της απολύτου εμπιστοσύνης».

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η διάταξη που έχει διαμορφωθεί μετά την τροπολογία «είναι απολύτως επαρκής» και πρόσθεσε «έτυχε πολλή μεγάλης επεξεργασίας και προσπάθειας από πολλά επιτελεία νομοπαρασκευαστικών επιτροπών».

Αναφορικά με το εάν αν θα έπρεπε ένα κόμμα σαν του Ηλία Κασιδιάρη να έχει δικαίωμα να «κατέβει» στις εκλογές ο υπουργός από πολιτικής θέσης απάντησε: «Όχι, προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές».

«Με προβληματίζει ιδιαίτερα και πολύ που ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός δέχθηκε να είναι ο επικεφαλής ενός κόμματος που ξέρουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, ξέρουμε τι ενδεχομένως θα προσδοκούσε και ξέρουμε πόσο αρνητικό θα είναι για την ίδια την Δημοκρατία και το δημοκρατικό πολίτευμα» δήλωσε για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.