Τσαπανίδου: «Ο κ. Παπαθανάσης οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις στο λαό»

Απαντήσεις απ’ τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση σχετικά με το τεράστιο «κούρεμα» οφειλών που φέρεται να εξασφάλισε από την Eurobank αλλά και απ’ την κυβέρνηση συνολικά τόσο για τα δάνεια των μελών του υπουργικού συμβουλίου όσο και τα δάνεια της Ν.Δ. ζήτησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των δημοσιευμάτων.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» η Πόπη Τσαπανίδου τόνισε: «Ο κ. Παπαθανάσης πρέπει να δώσει απαντήσεις. Με βάση τα δημοσιεύματα, υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία του δανείστηκε 1,8 εκ. ευρώ, με τον ίδιο να μπαίνει ως εγγυητής. Φαίνεται να κούρεψε αυτό το ποσό, το δάνειο που τον βάραινε ως εγγυητή, για 50.000 ευρώ. Ακούγεται αδιανόητο».

«Όταν βλέπεις ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους, όταν ενοχλούν πολίτες ακόμα και πριν λήξει η οφειλή τους, όταν βγαίνουν σπίτια σε πλειστηριασμό οικογενειών που είναι πραγματικά ανήμπορες και τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά ο κ. Παπαθανάσης κουρεύει ένα τέτοιο χρέος με 50 χιλιάρικα… το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να δώσει απαντήσεις στο λαό», συμπλήρωσε.

«Μιλάμε για μια αλαζονεία άνευ ορίων, μια αίσθηση ότι μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να με ελέγξουν. Αυτό το είδαμε και στην υπόθεση Πάτση που έκανε business με κόκκινα δάνεια, το είδαμε στην υπόθεση Καππάτου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δικαιολογήσει κάθε τέτοια υπόθεση. Προηγουμένως με ανακοίνωσή της καλούσε τη Ν.Δ. να απαντήσει αν θα ψηφίσει την τροπολογία που σκοπεύει να καταθέσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται όχι μόνο το ύψος των δανείων, αλλά και οι ρυθμίσεις του.

Η κ. Τσαπανίδου μίλησε επίσης για «κυβέρνηση-εταιρεία, κυβέρνηση Α.Ε. που κοιτάζει τα συμφέροντα των δικών της ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις για τα δάνεια της ΝΔ ύψους περίπου 400 εκ. Τι γίνεται με τις αποπληρωμές αυτών των δανείων; Όπως επίσης χρειάζεται να δώσουν απαντήσεις τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αθροιστικά χρωστούν 12 εκ. ευρώ», τόνισε.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ξερίζωμα τους βαθέος κράτους και της διαπλοκής, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να το κάνει. Γιατί δεν μπορεί να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό, με τα σωθικά της παράταξής του», σχολίασε.

Καμιά αλλοίωση στοιχείου για τα Τέμπη

Όσον αφορά την τραγωδία των Τεμπών και τις καταγγελίες που έκανε και ο Νίκος Παππάς ότι τα διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στα γραφεία τους, επισήμανε: «όταν υπάρχει μια δικαστική έρευνα σε εξέλιξη, οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, δεν μπορούν να συνεχίζουν να πηγαίνουν στα γραφεία τους». «Πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι κάθε πιθανό τεκμήριο και στοιχείο δεν θα αλλοιωθεί», είπε.

«Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε στην “κακιά στιγμή”. Ήταν μια πολιτική απαξίωσης των σιδηροδρόμων που οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να πούμε “ως εδώ”», είπε.

Ερωτηθείσα για τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης υπογράμμισε: «η ΝΔ ήταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, είχε όλο το χρόνο για να ολοκληρώσει κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε χωρίς νομικά προβλήματα πια και με ένα χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου για να τελειώσει».

«Επίσης, είχε ετοιμαστεί προσχέδιο σύμβασης με τη Hellenic Train που προέβλεπε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 750 εκ. και το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει όσα πρέπει ώστε το δίκτυο να είναι ασφαλές. Η σύμβαση αυτή πάγωσε από την πλευρά της κυβέρνησης και ύστερα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά η κυβέρνηση έφερε μια σύμβαση στην οποία έχουν μειώσει κατακόρυφα τις επενδύσεις που είναι υποχρεωμένη να κάνει η Hellenic Train, ενώ αφαιρείται και η υποχρέωση του ελληνικού κράτους να καταστήσει ασφαλές το δίκτυο. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα», είπε.

Σχολιάζοντας την επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων, η Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε: «τα 9 σημεία, οι ασφαλιστικές δικλείδες, που ζήτησαν οι εργαζόμενοι να ισχύσουν, δεν έχουν διευθετηθεί». «Και αν οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν μέσα στο τρένο αν δεν γίνουν όσα πρέπει για να είναι ασφαλές, πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση των δρομολογίων;», διερωτήθηκε.

Για τις εκλογές

«Μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, με ισχυρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα, θα μας βγάλει από αυτό που μας πληγώνει σήμερα και θα μας οδηγήσει στην Ελλάδα που δικαιούμαστε», σημείωσε καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές.

«Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός θέλει τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Θα υπάρξει λοιπόν συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης και εκεί θα κριθούμε όλοι, όλα τα κόμματα που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Και θα είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας για την επόμενη μέρα», κατέληξε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ξυπνάμε το πρωί και ζούμε με μια αγωνία αν θα καταφέρουμε να βγάλουμε την ημέρα, αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το μήνα καλύπτοντας όλα μας τα έξοδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ζωή μας πάει συνεχώς προς το πιο δύσκολο, ενώ, την ίδια στιγμή, στερούμαστε την προοπτική. Γι’ αυτό και ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Να στηριχθούν οι πολλοί, οι ευάλωτες ομάδες, να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη. Να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουμε», υπογράμμισε ακόμα.