Για θεσμική ασέβεια έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ της Τετάρτης ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο, όμως, δεν «φωτογράφισε».
«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο “άγνωστος Χ”. Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας “άγνωστος Χ”. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό» συνέχισε ο κ. Οικονόμου.
«Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθεί σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον “άγνωστο Χ”. Εκτός αν το κόμμα του αναζητά απλά την ψήφο διαμαρτυρίας ή αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου.
«Το ψηφίστε με και πρωθυπουργός ο “άγνωστος Χ” δεν συνιστά σοβαρή θέση» κατέληξε για το θέμα ο Γιάννης Οικονόμου.
Η δήλωση Ανδρουλάκη
Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο. Η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει με τα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».
Μιλώντας γενικότερα και ειδικότερα σε κάποια σημεία για το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος». Στόχος μου – πρόσθεσε- είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει, να είναι μία νέα εποχή. Ο ίδιος περιέγραψε μια νέα εποχή όπου: «Η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;»