Ανδρουλάκης: Σε ποιους θα προτείνει συγκυβέρνηση, ποιον θέλει πρωθυπουργό - Τι απάντησε στον Μητσοτάκη για την πρόσκληση

Για τη συνάντηση που δεν έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και για τον πρωθυπουργό που θα προτείνει, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ως προς τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, που έχει προκαλέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Πρωταγωνιστές», ο οποίος ανέφερε ότι απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του να συναντηθούν, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ με τον Απόστολο Μαγγηριάδη:

«Αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο. Γιατί όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις αγωνία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε στη συνέχεια τι έγινε με την πρόσκληση Μητσοτάκη:

«Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει “να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή” και του απαντώ ότι “θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας”. Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα, αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση. (…) Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση. Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει, διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχθηκε ότι γνώριζε την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του από το Predator αλλά δεν το αποκάλυψε για δύο ημέρες (24/7/2022 έγινε η δεξίωση στο Προεδρικό για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 26/7 κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου).

Δείτε τη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ:

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Ευθύνονται το ίδιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Εννέα χρόνια μετά τη σύμβαση η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση
«Όλοι οι ειδικοί λένε ότι αν είχαμε τηλεδιοίκηση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί το 2016. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσαν επτά παρατάσεις στο έργο. Εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Το κράτος δεν κατάφερε να διασφαλίσει το ελάχιστο. Η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη ήταν μισή συγγνώμη. Το θέμα είναι ”γνώριζε ή δεν γνώριζε το κράτος;”» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε επίσης και στο ποιον προτείνει για πρωθυπουργό σε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν αναφέρει όνομα, αλλά σκιαγραφεί πρόσωπο που δεν είναι εκτός πολιτικής.

Μιλώντας για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, επιμένει ότι διεκδικεί υψηλό, διψήφιο ποσοστό, βάσει του οποίου θα κάνει προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία, στην οποία δεν αποκλείει ούτε τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται.

« Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε σταθερότητα. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Όταν εργαλιοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την σταθερότητα της χώρας, για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, είναι κάτι που το θεωρώ καταστροφικό» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται, όταν λάβει διερευνητική εντολή, να καλέσει και το δεύτερο κόμμα για συνεργασία, απάντησε: «Θα καλέσω όποιον θεωρεί ότι το πρόγραμμά μας είναι καλό για την πατρίδα».

Ο Ν. Ανδρουλάκης αποκλείει το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη από κυβερνητική συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επειδή την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε και εσωκομματικό μήνυμα λέγοντας ότι όποιος διαφωνήσει θα έπρεπε να το έχει πράξει και ότι η πολιτική του Κινήματος είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα.